Julkalender: Lucka 4 – Julklappstipset

gronamoment.se Hållbar julkalender

Flera av er som deltog i min give away beskrev att ni gillar tips på vad en kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Jag tänkte att jag borde tillmötesgå den önskan, så jag bestämde mig för att samla 24 vardagliga hållbarhetstips i form av en julkalender lagom till jul. Jag ville tipsa om saker som jag själv har erfarenhet av, så jag har valt att skriva om små och större saker jag själv gör/ har bytt ut i mitt vardagsliv.

Lucka 4: Ge bort saker du inte använder i julklapp

Ni som har följt den här bloggen från start vet att vi inte byter julklappar i min familj (med undantag för mina brorsbarn). Det kändes naturligt att sluta med det när vi alla blev vuxna. Beslutet kan också ha influerats av frasen som min mamma har uttalat varje år i jultider: «Jag är ju inte så julig av mig». Jag hade turen att alla i familjen kände samma sak kring julklappar, men jag förstår att inte alla har samma traditioner som oss. Det är nog inte så lätt att plötsligt bara sluta med julklappar kan jag tänka mig. Så jag tänker inte uppmana er till det.

Men jag vill gärna tipsa om att börja ge bort saker som ni redan har hemma, men inte har användning för. Enligt min upplevelse har dessa presenter varit bland de mest uppskattade hos mina familjemedlemmar. Vi byter som sagt inte julklappar, men vi brukar spela ett julklappsspel varje år (Så här spelar vi julklappsspelet i min familj). De senaste åren har klapparna till spelet varit sånt vi har hemma eller DIY.

Exempel på lyckade presenter

ben-white-148783.jpg
Foto: Ben White / Unsplash

Min mamma har haft två stycken ljuslyktor från Kosta Boda, modell snöboll i alla år. Så plötsligt sprack den ena mitt itu och hon tyckte det var så tråkigt att ha den ena framme, för den såg så ensam ut. Vid samma tidpunkt insåg min man att han hade två stycken snöbollar som vi inte använde. Så han slog in dem och tog med till julklappsspelet. Mamma blev jätteglad när hon vann dem! Samma år vann mamma även trilogin «Torka aldrig tårar utan handskar» som jag haft i min bokhylla. Även detta blev mycket uppskattat eftersom hon tidigare sagt att hon vill läsa böckerna.

Detta är egentligen inte en julrelaterad historia, men jag hade en gång en jordglob. Den var stilrent svart och stod på en tripod i trä. Jag flyttade omkring den i hemmet med jämna mellanrum, men jag hittade aldrig en perfekt plats för den. Min syster däremot kunde inte sluta tjata om den där jordgloben varje gång hon var på besök hos mig. Den skulle nämligen passa bredvid hennes soffa, på bänken i köket, i hyllan i vardagsrummet och på golvet vid sängen. Hon brukade skratta och skämta om att hon skulle stjäla den (och min halsduk som mystiskt försvann en dag). Så när hon fyllde år bestämde jag mig för att ge henne den där jordgloben. När hon öppnade paketet fattade hon förstås direkt att det var min jordglob och inte en nyköpt- det var garanterat den present hon blev gladast för det året.


Följ mig
Facebook 🎄 Instagram

2 reaktioner på ”Julkalender: Lucka 4 – Julklappstipset

  1. Jag o mina syskon är också vuxna men har fram till förra julen köpt klappar till varandra o föräldrar .
    Förra året började vi med secret santa. Vi lottar vem en ska köpa sin julklapp till. Så från 7 julklappar från varje person till 1 för en förvald summa.

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s