Julkalender: Lucka 6 – Kompostera mera

erin-walker-462490

Flera av er som deltog i min give away beskrev att ni gillar tips på vad en kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Jag tänkte att jag borde tillmötesgå den önskan, så jag bestämde mig för att samla 24 vardagliga hållbarhetstips i form av en julkalender lagom till jul. Jag ville tipsa om saker som jag själv har erfarenhet av, så jag har valt att skriva om små och större saker jag själv gör/ har bytt ut i mitt vardagsliv.

Lucka 6: Kompostera matresterna

gronamoment.se kompostera Hållbar julkalender
Jag och Zita inspekterar maskkomposten

Jag har haft maskkompost i omkring två år och är väldigt nöjd med det. Tidigare har vi endast kastat råa grönsaker i form av grönsaksskal, fruktskal i komposten. Men nu kör jag ett test med att kasta alla matrester i maskkomposten. Hittills har det fungerat fint. Det kan lukta lite om inte matresterna övertäcks med jord, men det har hittills inte varit ett stort besvär. Vi har också fått en hel del fin jord från masken, vilken vi använt i våra odlingslådor- så det är verkligen toppen!

Jag har lust att komplettera med bokashi¹ framöver eller eventuellt byta ut min maskkompost. Det känns lite lättare att placera en bokashihink än maskkomposten (beroende på boendesituation förstås). Hemma hos oss måste i alla fall maskkomposten stå inomhus under vintern, eftersom den är så liten- annars skulle maskarna frysa ihjäl och det kan jag inte ha på mitt samvete.

Har ni några erfarenheter av bokashi eller maskkompostering?


Följ mig
Facebook 🎄 Instagram


¹ Bokashi kökskompostering är ett sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning helt utan kemikalier. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall till jordförbättring som kan användas i rabatten.

Missat någon lucka 🎅 ?

· Lucka 1 · Lucka 2 · Lucka 3 · Lucka 4 · Lucka 5

4 reaktioner på ”Julkalender: Lucka 6 – Kompostera mera

 1. Jag är också sugen på bokashi.
  Vi är två o jag tänkte att två hinkar vore bra. En som kan stå o jäsa och så kan en börja med den andra direkt. Men det blir att köpa i början på nästa år

  Gillad av 1 person

 2. Vilken fantastisk idé att tipsa om hållbara tips i vardagen! Jättebra, det behöver vi i denna värld. Bokashi är en fantastisk metod. Jag grävde ner mina första bokashi-hinkar i våras. Det frodades något otroligt i odlingslådorna. På hösten då jag slutskördade grönsakerna vände jag på jorden för att kolla resultatet. Inga matrester syntes till, endast lite smulor av krossat äggskal. Men vilken mustig och fantastisk jord jag hade!!

  Gilla

  1. Hej! Å vad roligt att höra:) Tack för pepp med bokashi också! Hur många hinkar har du och hur många är du/ni i ditt hushåll? Vi är två vuxna så jag tänkte att två hinkar borde funka.. Vad tror du? Det är något alldeles speciellt med att producera sin egen jord tycker jag. Drömmigt på något sätt:)

   Jag såg att du också har julkalender på din blogg- det blir mysigt att ha någonting att läsa varje dag fram till jul:)

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s