Julkalender: Lucka 7 – Tänd ett ljus

gronamoment.se Klimatsmart julkalender

Flera av er som deltog i min give away beskrev att ni gillar tips på vad en kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Jag tänkte att jag borde tillmötesgå den önskan, så jag bestämde mig för att samla 24 vardagliga hållbarhetstips i form av en julkalender lagom till jul. Jag ville tipsa om saker som jag själv har erfarenhet av, så jag har valt att skriva om små och större saker jag själv gör/ har bytt ut i mitt vardagsliv.

Lucka 7: Välj ljus gjorda av veganskt vax, bivax eller 100% stearin

gronamoment.se miljövänlig julkalender
Foto: Igor Ovsyannykov / Unsplash

Vi svenskar förbrukar 300 miljoner värmeljus per år enligt en artikel i Expressen från 2015, tänk då om vi adderar alla andra typer av ljus. Det blir mycket mys i vintermörkret.

I alldagligt tal tror jag att vi ofta refererar till alla typer av ljus som «stearinljus». Men faktum är att de allra flesta ljus i handeln är gjorda av paraffin som utvinns av råolja. Många av oss vill ju att oljan ska stanna i marken eftersom oljeutvinning är dåligt ur miljösynpunkt (norska miljöorganisationer har t.o.m. stämt norska staten för att de vill öppna upp för ny oljeutvinning i Arktis). Även luftkvaliteten inomhus påverkas negativt av att använda paraffinljus. På grund av att ljus brinner i låg temperatur (inte tillräckligt varm för fullständig förbränning), avges exempelvis bensen som är cancerframkallande. Som tur är finns bättre alternativ så som veganska ljus, bivaxljus eller stearinljus. Dessa ljus har också en miljöpåverkan förstås, men är ett bättre val än paraffinljus.

Stearin framställs ur restprodukter från slakt, så jag föredrar veganska ljus framför dessa. Men enligt min uppfattning är det svårt att hitta veganska kronljus. Det brukar vara lättare med doftljus och värmeljus. Någon av er som vet vart jag kan få tag på veganska kronljus? PS. det är alltid positivt att leta efter ljus som är  Svanenmärkta.


Följ mig
Facebook 🎄 Instagram

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s