Julkalender: Lucka 8 – Ren el

gronamoment.se Klimatsmart julkalender

Flera av er som deltog i min give away beskrev att ni gillar tips på vad en kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Jag tänkte att jag borde tillmötesgå den önskan, så jag bestämde mig för att samla 24 vardagliga hållbarhetstips i form av en julkalender lagom till jul. Jag ville tipsa om saker som jag själv har erfarenhet av, så jag har valt att skriva om små och större saker jag själv gör/ har bytt ut i mitt vardagsliv.

Lucka 8: Byt till ren el

gronamoment.se hållbar jul
Foto: American Public Power Association / Unsplash

Inom EU sker nästan hälften av elproduktionen genom användning av fossila bränslen, framförallt med kol och naturgas. I Sverige använder vi dock en väldigt låg andel fossila bränslen  för elproduktion. Här är det nästan bara kärnkraft och vattenkraft som gäller. Det är ändå bättre än fossila bränslen tycker jag. Men det finns också många problem med kärnkraften. Vad ska vi göra med kärnavfallet egentligen? Vad händer om det sker en olycka?

Det bästa för miljön är att välja el från förnyelsebara källor- alltså vindkraft, solkraft och vattenkraft. Flera elbolag (de flesta?) erbjuder idag avtal där de garanterar att en viss andel el kommer från förnyelsebara källor. Kontakta era elbolag och fråga vad de kan erbjuda för avtal. Jag själv har valt ett elbolag som endast säljer förnyelsebar el. Min bror har också elabonnemang där – för att det blev billigast så.

Är du student? Glöm inte att kolla om ditt elbolag har studentpriser. Jag får exempelvis min el till självkostnadspris så länge jag är student så för oss finns det för tillfället inget billigare alternativ än sol, vind och vatten.


Följ mig
Facebook 🎄 Instagram

2 reaktioner på ”Julkalender: Lucka 8 – Ren el

  1. Ja, att välja el från förnyelsebar källa är ett utmärkt sätt att bidra till hållbar utveckling varje dag. Och det behöver inte vara svårt. Gå på märkningen Bra miljöval i djungeln av leverantörer. Fast ännu bättre är att bli sin egen producent av förnyelsebar energi. Fler och fler hittar till egenproducerad el genom solpaneler. Det går också att bli andelsägare i förnyelsebar energiproduktion. I mitt hushåll äger vi vindandelar genom Utellus. Jobbar på att även vår bostadsrättsförening ska göra det. På så sätt är vi med och investerar i en omställning till en mer hållbar energiproduktion i vår del av världen.

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s