Julkalender: Lucka 9 – Fråga en tjej

paul-solomon-4616691.jpgFlera av er som deltog i min give away beskrev att ni gillar tips på vad en kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Jag tänkte att jag borde tillmötesgå den önskan, så jag bestämde mig för att samla 24 vardagliga hållbarhetstips i form av en julkalender lagom till jul. Jag ville tipsa om saker som jag själv har erfarenhet av, så jag har valt att skriva om små och större saker jag själv gör/ har bytt ut i mitt vardagsliv.

Lucka 9: Stötta kvinnliga talanger och lyssna på kvinnors perspektiv

rawpixel-com-250087.jpg

Kvinnor utgör en mindre belastning på miljön jämfört med män, vilket tyder på att det finns stor potential i kvinnligt ledarskap inom miljöområdet. Detta gäller både på samhälls- och hushållsnivå.

I Sverige äter kvinnor mindre kött och kvinnor som bor ensamma utgör mindre klimatpåverkan än män som bor ensamma. Kvinnor engagerar sig i högre grad för att minska plastflaskornas påverkan på miljön. Kvinnor reser också mer kollektivt än män.

Studier visar att kollektiv intelligens stiger med antalet kvinnor i en grupp. Att engagera en kritisk massa av kvinnor är kopplad till mer progressiva och positiva resultat och till mer hållbarhetsfokuserade beslutsfattande över olika sektorer. Det är också redan internationellt erkänt att kvinnors deltagande är avgörande för att uppnå och upprätthålla fred. Jag tror att det kan få än större betydelse i framtiden när konkurrensen om naturresurser kommer att öka på många håll i världen på grund av klimatförändringarna (forskare menar exempelvis att flerårig torka bidrog till att kriget i Syrien startade).

Lyft kvinnor

Stötta engagerade kvinnor runt omkring er. Tillåt och uppmuntra kvinnor att ta plats i beslutsprocesser gällande klimat och miljö. Själv har jag skapat 100 kvinnliga miljöhjältar för att jag vill vara med och råda bot på de strukturer som gör att kvinnor inom miljöområdet inte i tillräckligt stor grad kommer till tals i media.


Följ mig
Facebook 🎄 Instagram

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s