Julkalender: Lucka 10 – Nej tack mikroplast

chinda-sam-185434.jpg

Flera av er som deltog i min give away beskrev att ni gillar tips på vad en kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Jag tänkte att jag borde tillmötesgå den önskan, så jag bestämde mig för att samla 24 vardagliga hållbarhetstips i form av en julkalender lagom till jul. Jag ville tipsa om saker som jag själv har erfarenhet av, så jag har valt att skriva om små och större saker jag själv gör/ har bytt ut i mitt vardagsliv.

Lucka 10: Välj produkter utan mikroplaster

jeremy-bishop-93208.jpg

Ni kanske hörde om valen som sköljde i land med magen full av plastpåsar i Norge i februari i år? Jag tror garanterat att många av er har sett bilderna på den döda fågeln med fullt av plast i magen. I haven finns det generellt enorma mängder skräp som dödar allt från sjöfåglar till marina djur. Faktum är att risken är stor att det år 2050 kommer finnas mer plast än fisk i haven. Men det är inte enbart de stora plastbitarna som är skadliga. Mikroplaster som fyller haven har också blivit ett stort problem. Sverige vill att mikroplaster som sköljs ut (så som i shampoo, ansiktskräm osv.) ska förbjudas. Det är tur. För för första gången i historien kan forskare nu nämligen hitta plast i havens bottensediment. Själv började jag nästan gråta när jag läste om den nya studien som indikerar att fisken i havet hellre äter plast än plankton (och dör av svält som följd).

Produkter som ofta innehåller plast

  • Peeling
  • Olika typer scrub (ansikte, fot osv)
  • Andra ”exfolierande” produkter
  • Tandkräm
  • Mascara
  • Rakskum
  • Rakgel

Läs innehållsförteckningen

Om det står polyethylene, polyeten eller någonting annat med ”poly”, PE, terphthalate eller nylon i innehållsförteckningen innehåller produkten plast.

I ett tidigare inlägg har jag beskrivit grundligare vad mikroplast är för något och om vilka plaster som är bättre än andra.


Följ mig
Facebook 🎄 Instagram

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s