Julkalender: Lucka 13 – Skovård

rawpixel-com-4457931.jpg

Flera av er som deltog i min give away beskrev att ni gillar tips på vad en kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Jag tänkte att jag borde tillmötesgå den önskan, så jag bestämde mig för att samla 24 vardagliga hållbarhetstips i form av en julkalender lagom till jul. Jag ville tipsa om saker som jag själv har erfarenhet av, så jag har valt att skriva om små och större saker jag själv gör/ har bytt ut i mitt vardagsliv.

Lucka 13: Vårda dina skor

freestocks-org-65294.jpg
Foto: freestocks.org / Unsplash

Skor är ju på sätt och vis en förbrukningsvara, eftersom de tillslut slits ut. Men t går att förlänga livslängden på sina skor. Goda grunder till att göra det är att tillverkningen av skor har en stor miljöpåverkan och att uttjänta skor inte går att återvinna (ännu). Sen är det ju inte dumt att favoritskorna får hänga med läänge.

Generell skovård

👟 Putsa och rengör skorna från smuts regelbundet – en skoborste är en bra investering.

👟 Knyt upp skosnörena innan du tar av dig skorna – så tänjer du inte ut skorna i onödan

👟 Använd skohorn – det sliter mindre på skons häl

👟 Använd skoblock för att skorna ska hålla formen – detta är speciellt fördelaktigt för stövlar och stövletter

👟 Gå till skomakaren direkt om skorna börjat gå sönder och fråga om hen kan hjälpa

Speciellt för läderskor

👞 Använd vax för att impregnera skon och för att förhindra att lädret torkar ut

👞 Det finns skofärg att använda ifall färgen försvunnit av slitage (t.ex. tån brukar vara en sån plats).

👞 Om du fått saltfläckar på skon- ta bort dem direkt för att förhindra att skon spricker. Använd en trasa med varmt vatten och ett par droppar citron. Låt skon torka i rumstemperatur och impregnera därefter skon med vax.

👞 Be skomakaren sätta dit en gummisula om skorna inte redan har det


Följ mig
Facebook 🎄 Instagram

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s