Julkalender: Lucka 14 – Bubbelvattnet

gronamoment.se Hållbar julkalender

Flera av er som deltog i min give away beskrev att ni gillar tips på vad en kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Jag tänkte att jag borde tillmötesgå den önskan, så jag bestämde mig för att samla 24 vardagliga hållbarhetstips i form av en julkalender lagom till jul. Jag ville tipsa om saker som jag själv har erfarenhet av, så jag har valt att skriva om små och större saker jag själv gör/ har bytt ut i mitt vardagsliv.

Lucka 14: Använd din egen kolsyremaskin

gronamoment.se miljövänlig julkalender
Foto: Jez Timms / Unsplash

Ur miljösynpunkt är det bättre att använda en egen kolsyremaskin än att köpa buteljerat vatten och läsk. De flaskor som används till kolsyremaskiner har mindre miljöpåverkan än berget av petflaskor, glasflaskor och aluminiumburkar som en förbrukar om en köper dryck på flaska i butiken. Detta gäller även om en återvinner eller pantar dessa flaskor.

Genom att kolsyra egen dricka hemma försvinner behovet för att transportera drycker genom landet eller till och med över landsgränser. En annan fördel med egen kolsyrad dryck är att CO²-patronen går att återlämna till butiken för att byta ut med en annan (ofta får en den nya patronen till ett billigare pris). Den gamla patronen fylls därefter återigen med koldioxid- och kan säljas och användas på nytt.

Själv köper jag kolsyrepatroner från AGA eftersom jag inte gillar att SodaStream länge hade sin största fabrik på Västbanken, som Israel ockuperar i strid med folkrätten (2014 flyttade de fabriken tillbaka till Irael efter en världsomspännande bojkott). Dessutom brukar patronerna från AGA vara billigare- så då är det ju inget snack om saken. För er som skulle vilja ha en egen kolsyremaskin kan jag varmt rekommendera att söka efter det på Tradera. Jag skulle själv också vilja ha ett tips- är det någon som har eller vet vart jag kan få tag på glasflaskor till min kolsyremaskin? De tillverkas inte längre, så det är begagnade jag letar efter. Jag är tacksam för all hjälp på detta område


Följ mig
Facebook 🎁 Instagram

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s