Julkalender: Lucka 15 – Miljömärkningar

gronamoment.se klimatsmart julkalender

Flera av er som deltog i min give away beskrev att ni gillar tips på vad en kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Jag tänkte att jag borde tillmötesgå den önskan, så jag bestämde mig för att samla 24 vardagliga hållbarhetstips i form av en julkalender lagom till jul. Jag ville tipsa om saker som jag själv har erfarenhet av, så jag har valt att skriva om små och större saker jag själv gör/ har bytt ut i mitt vardagsliv.

Lucka 15: Lär dig de viktiga miljömärkningarna

Det underlättar att känna igen några miljömärkningar när en ska ge sig ut och handla. Det är viktigt att miljömärkningarna är framtagna av en oberoende part. Företags egna miljömärkningar brukar i stället kunna betyda lite vad som helst, dessvärre. Nedan följer de bra märkningar jag själv tycker är viktigast att kunna. Vilka märkningar brukar ni titta efter när ni handlar?

OBS. Jag tycker att det är väldigt viktigt att poängtera att jag förstår att inte alla har möjlighet att välja miljömärkta varor på grund av ekonomiska skäl, eftersom dessa varor ofta kan vara mycket dyrare än andra produkter. Jag själv köper inte alltid miljömärkt. Om vi hade haft ett annat ekonomiskt system hade inte miljömärkningarna behövts. Hade det inte varit mer rättvist om alla hade tillgång till (råd att köpa) nyttigare mat som producerats på ett hållbart sätt? Hade det inte vart mer rättvist om alla arbetare fick skäligt betalt för sitt arbete? Hade inte världen varit bättre om det ekonomiska systemet inte byggde på att företagen hela tiden ska öka sin vinst, utan på värderingar som solidaritet, förtroende och rättvisa? Fuck you kapitalismen.


Bra miljöval

gronamoment.se Bra MiljövalBra Miljöval är Naturskyddsföreningens egen märkning, vilken är den enda miljömärkningen i Sverige som utformas av en miljöorganisation. Miljömärkningen finns inom områdena energi, butiker, transporter, kemiska produkter, textilier, fjärrvärme, försäkringar och biobränslen. Läs mer om Bra Miljöval.


EU-ekologiskt

EkologganEU:s märkning av ekologiska livsmedel. Märkningen garanterar att maten är producerad utan konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och med omsorg för djur- och natur. Ekologisk märkning innebär exempelvis att djuren får tillgång till utevistelse. Läs mer om EU-ekologiskt.


KRAV

Bildresultat för kravmärktKRAV är det svenska märket för miljömärkt ekologisk mat. Krav följer samma regler som EU-ekologiskt, men med utökade regler för djurvälfärd, klimat och sociala aspekter av produktionen. Fisk- och skaldjur kan också vara kravmärkta för att säkerställa hållbar odling och fiske. Läs mer om KRAV.


GOTS

Bildresultat för gotsGlobal Organic Textile Standard (GOTS) är den internationella miljömärkningen för textil. När ni ska köpa nya textilier- titta alltid efter GOTS. För att en textil ska vara märkt med GOTS måste hela produktens livscykel ha uppnått vissa miljökrav. Med andra ord ställs krav på bearbetning, tillverkning, paketering, märkning, handel och distribution. GOTS ställer också krav på sjysta arbetsvillkor. Läs mer om GOTS.


Svanen

Bildresultat för svanen

Det statliga bolaget Miljömärkning Sverige ansvarar för Svanenmärkningen (och EU- Ecolabel). Svanen miljömärker många olika produktgrupper och kraven för svanenmärkningen beslutas gemensamt inom de nordiska länderna. Miljömärkning Sverige arbetar på uppdrag av regeringen och har inget vinstsyfte. Läs mer om Svanen.


EU- Ecolabel

Bildresultat för EU EcolabelEU:s officiella miljömärkning som motsvarar Svanenmärkningen. Produkterna granskas ur livscykelperspektiv från råvara till avfall. Märkningen finns bland annat på textilier, skor och färg. Läs mer om EU Ecolabel.

 


FSC

gronamoment.se FSC märkning klimatsmart julkalenderForest Stewardship Council (FSC) är en oberoende certifiering av skog. FSC ställer krav på att skogsplantager och skogsbruk ska främja ansvarsfullt användande av skogarna i världen. Naturskyddsföreningen menar att kraven för FSC-certifierat skogsbruk är för låga. Det är en åsikt som jag delar. Men idag är FSC den märkning inom som ställer högst krav på skogsbruk. FSC-märket kan hittas på papper, trycksaker och byggmaterial. Läs mer om FSC.


MSC

Bildresultat för msc miljömärkningMarine Stewarship Council (MSC) är en oberoende icke-vinstdrivande organisation som startades för att lösa det enorma problemet med överfiske. Märkningen är en garanti för att produkten kommer från ett välskött fiske som inte bidrar till överfiskningen. Jag är inte 100% såld på den här märkningen då jag vet att den fått en del kritik för att de inte gör tillräckligt. Märkningen finns ändå med på listan eftersom överfiske är en av dagens ödesfrågor och det är otroligt viktigt att vi löser den problematiken. Läs mer om MSC.


Följ mig
Facebook 🎁 Instagram

 

2 reaktioner på ”Julkalender: Lucka 15 – Miljömärkningar

 1. Visst hade det varit önskvärt att allt som produceras, tillverkades utifrån alla människors behov och inte som nu, utifrån behovet från några få, att roffa åt sig så mycket som möjligt. Då hade vi haft en mycket grönare värld.
  Två procent (2%) av världens befolkning äger mer än hälften av all privat förmögenhet. Det säger väl allt om den kapitalistiska världsordningen.
  Kan bara hålla med dig.
  Mvh Lundberg

  Gillad av 1 person

  1. Hej Anders! Ja, det är så sjukt. Det är väl ungefär 250 av de största företagen som strå för nästan en tredjedel av koldioxidutsläppen på global nivå också. Jag orkar inte ens..
   När jag hamnar på en mörk plats försöker jag dra mig till minnes att kapitalismen inte alltid har varit den rådande ekonomiska modellen och att det går att förändra.
   Har du sett dokumentären Glödlampskonspirationen? Den finns på Youtube- jag tror kanske du skulle tycka att den är intressant. Ha en fin dag:)

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s