Julkalender: Lucka 20 – Tvålen

gronamoment.se julkalender hållbar

Flera av er som deltog i min give away beskrev att ni gillar tips på vad en kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Jag tänkte att jag borde tillmötesgå den önskan, så jag bestämde mig för att samla 24 vardagliga hållbarhetstips i form av en julkalender lagom till jul. Jag ville tipsa om saker som jag själv har erfarenhet av, så jag har valt att skriva om små och större saker jag själv gör/ har bytt ut i mitt vardagsliv.

Lucka 20: Använd fast tvål, men ta väl hand om den

gronamoment.se fast tvål hållbar julkalender
Foto: Kristina Balić / Unsplash

Hemma hos oss använder vi i utgångspunkt endast fast tvål (jag kan sträcka mig till att ha flytande tvål vid större sällskap). Jag väljer oftast handgjord tvål eftersom de spricker mindre än konventionella tvålar. Fördelen med det är att det inte fastnar lika mycket bakterier i tvålen. Är det då ohälsosamt att använda fast tvål? Nej, i vart fall inte om tvålen delas med enbart familjen säger Elaine Larson, professor i epidemiologi.

I en studie från 1988 tillsattes 70 gånger högre andel E. coli-bakterier än vad som tidigare uppmätts på en fast tvål och 16 testpersoner fick tvätta sig med denna «smittade» tvål. Ingen av testpersonerna blev sjuka. För mig tyder det på att det inte är ohygieniskt att använda fast tvål (jag tar tacksamt emot tips på nyare studier om användning av fast tvål, då jag inte lyckades hitta någon).

Så håller jag min fasta tvål fräsch

💦 Jag väljer handgjord tvål som inte spricker så lätt

💦 Jag har investerat i ett tvålfat med bra avrinning. Det är viktigt för att tvålen ska hinna torka upp mellan användningarna.

💦 Jag rengör tvålfatet minst en gång i veckan.

💦 Jag använder två tvålar växelvis. När jag tycker att den som ligger framme känns lite för uppblött lägger jag bort den, så att den får torka upp ordentligt och tar helt enkelt fram den andra.

🌿 Det är även möjligt att riva en hård tvål. På så sätt får en i stället «tvålflingor» att löddra upp i handen.

Vad är det som gäller för er: fast tvål eller flytande tvål?


Följ mig
Facebook 🎄 Instagram

6 reaktioner på ”Julkalender: Lucka 20 – Tvålen

 1. Vad är problemet med flytande tvål egentligen? Förpackningen menar du? Eller är det nåt annat? Grym julkalender för övrigt! :)

  Gilla

  1. Hej! Vad kul att du sett den! Bra poäng; det var otydligt. Jag tänker främst på förpackning. Samtidigt är det ofta färre och ’mer naturliga’ ingredienser i fast tvål. Jag får förtydliga;) kram

   Gilla

   1. Jag menade förstås inte att detta inlägg INTE var bra, men det förstod du nog… :) Kommer helt klart fundera mer på tvålen i fortsättningen!

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s