Julkalender: Lucka 21 – Kollaborativ ekonomi

jakob-owens-178949

Flera av er som deltog i min give away beskrev att ni gillar tips på vad en kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Jag tänkte att jag borde tillmötesgå den önskan, så jag bestämde mig för att samla 24 vardagliga hållbarhetstips i form av en julkalender lagom till jul. Jag ville tipsa om saker som jag själv har erfarenhet av, så jag har valt att skriva om små och större saker jag själv gör/ har bytt ut i mitt vardagsliv.

Lucka 21: Delta i den kollaborativa ekonomin

gronamoment.se hållbar julkalender kollaborativ ekonomi
Foto: Felix Russell-Saw / Unsplash

Kollaborativ ekonomi innebär tillgång framför ägande och är ett system som utmanar dagens kapitalistiska ekonomiska system. Det handlar om att vi kan dela vårt överflöd av tid och resurser med varandra. Det kan betyda att dela någonting med någon annan under en kort eller lång period,att låna eller låna ut något till någon eller att byta någonting mot någonting annat- exempelvis kunskap.

Den kollaborativa ekonomin bygger mycket på tillit mellan människor och jag tycker att det är ett befriande sätt att se på resurser. Vi måste komma ihåg att kapitalismen (som handlar om att hela tiden skapa mer vinst i form av pengar) inte alltid har varit den rådande ekonomiska modellen och den kan bytas ut. Själv deltar jag i den kollaborativa ekonomin genom att jag lånar ut verktyg till mina grannar, byter sticklingar, vi har tidigare odlat mat gratis på kommunens mark och jag byter och lånar saker med och av mina vänner. Jag skänker också saker jag inte längre har behov för till människor som har nytta av dem.

Om ni är nyfikna på kollaborativ ekonomi och kollaborativa initiativ så kan jag rekommendera dessa inlägg:

«Kollaborativ ekonomi förenklar för människor att dela med sig»
« Kollaborativ ekonomi i mitt hjärta»


Följ mig
Facebook 🎄 Instagram

2 reaktioner på ”Julkalender: Lucka 21 – Kollaborativ ekonomi

    1. Hej Johanna! Tack, vad roligt att du tycker det🌷 Jag upplever att det är starka krafter i rörelse som arbetar för att förändra detta. Vi rör oss mot en spännande framtid tror jag:)

      Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s