Julkalender: Lucka 22 – Kläderna

gronamoment.se Hållbar julkalender

Flera av er som deltog i min give away beskrev att ni gillar tips på vad en kan göra i vardagen för att leva mer hållbart. Jag tänkte att jag borde tillmötesgå den önskan, så jag bestämde mig för att samla 24 vardagliga hållbarhetstips i form av en julkalender lagom till jul. Jag ville tipsa om saker som jag själv har erfarenhet av, så jag har valt att skriva om små och större saker jag själv gör/ har bytt ut i mitt vardagsliv.

Lucka 22: Skänk bort kläder du tröttnat på & lämna uttjänta kläder till klädåtervinning

gronamoment.se miljövänlig julkalender

Vi svenskar kastar nästan 8 kilo kläder i soptunnan varje år. Upp till 60 procent av dessa kläder går fortfarande att använda. Vad håller vi på med? Det är ett förfärligt resursslöseri. Skänk bort kläder som fortfarande går att använda (det kan en göra på vissa återvinningsstationer till och med). Eller varför inte spara dem och byta bort dem på en klädbytardag?

Lämna uttjänta kläder till klädåtervinning. I princip alla stora klädkedjor i Sverige tar numera in kläder för återvinning. Det är fortfarande inte all textil som går att återvinna, men det är inget ni behöver tänka på. Det sorteras av andra som vet. Det vi lämnar in till klädåtervinning brukar ofta få ett nytt liv som stoppning i möbler exempelvis.

Förra året kom Naturvårdsverket fram till att det enligt Miljöbalken är olagligt av butiker att samla in kläder till återvinning och regeringen ville då se över en lagändring. Är det någon av er som vet hur det har gått? Det är mig veterligen än så länge fritt fram att lämna kläder till återvinning hos butikerna.


Följ mig
Facebook 🎄 Instagram

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s