Listan om 2017

Jag läste Stines lista om hennes 2017 och blev inspirerad. Stine är Norges största zero waste- bloggare och jag kan verkligen rekommendera hennes blogg som är väl värd ett besök. Stine hade i sin tur hittat listan hos Sandra. Så här kommer den, min version och mitt 2017.


Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut?

Ja! Jag har börjat hålla workshops i klimaträttvisa genom Jordens Vänner. Jag har intervjuats i flera tidningar om kvinnor och miljö och odlat min egen majs.

Vilka platser besökte du?

Årets enda utomlandsresa gick till Kongsvinger i Norge för att besöka vänner. Jag var i  en vecka i Tomelilla i Skåne och besökt två av Sveriges 29 nationalparker: Stenshuvud nationalpark och Tyresta Nationalpark.

cajsa_hike1.jpg


Vad var din största framgång 2017?

Jag är stolt över att mitt projekt 100 kvinnliga miljöhjältar har fått så mycket uppskattning.

Bästa köpet?

Mitt 30 år gamla fikusträd som fick för 300 kr genom Blocket.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

När min man kommer hem efter sin biodlingskurs och är inspirerad. Jag blir också glad över kaffe i sängen med ovan nämnda och våra två hundar. Bästa starten på dagen.

Och ledsen?

Småhuvudvalen som hittades strandad i Norge med magen full av plastpåsar. Jag älskar valar och sånt gör ont.

wal_cuviera.jpg
Bardrock (Own work) CC BY 3.0

Årets låtar?

«Release me (10th Anniversary)» med Oh Laura. Det är så sjukt att låten skapades till en bilreklam. Allt jag kan tänka på är hur vi människor måste sluta utnyttja naturen och andra jordvarelser. Andra bra låtar är «Moonbird» med Ine Hoem och «God Morgon» med Ida Redig.

Var du gladare eller mer ledsen i år jämfört med tidigare år?

Gladare. Framförallt hösten 2016 var jobbig för mig.

Favoritserie?

Jag har blivit helt galen i serier i år. Jag gillar Homeland, Modern Family (alltid älskat), Call the Midwife, Stranger Things och Game of Thrones. Den bästa serien of all times kommer alltid vara Planet Earth.

Bästa filmen?

The Dressmaker. Allt Kate Winslet rör blir till guld. I övrigt tycker jag verkligen att dokumentären Blackfish fortfarande är högaktuell.

anna-docking-208457
Foto: Anna Docking via Unsplash

Bästa boken du läste 2017?

Jag har inte läst så mycket i år, men jag läste «Havsboken: eller konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider» av Morten A. Strøksnes på norska och älskade den.

En mobilanteckning?

från Riksdagsseminariet jag var på genom Right Livelihood Award Foundation i december:

 ” Injustice somewhere is a threat to justice everywhere ” Yetnebersh Nigussie


Vad gjorde du på din födelsedag?

Återhämtade mig från helgen då jag blev firad med en överraskningsfest som gjorde mig både väldigt glad och rörd.

Är det något du saknade år 2017 som du vill ha år 2018?

Geografisk närhet till min syster och hennes flickvän.

Nyårslöfte?

Nej, inget sånt.

Högsta önskan just nu?

Mitt problem just nu är att jag har svårt att veta vad jag egentligen vill. Men klimaträttvisa vill jag i alla fall ha. Och en förändring efter #metoo.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s