Enkla saker du kan göra som verkligen gör skillnad för våra vattendrag, sjöar och hav

världsvattendagen gronamoment.se
Foto | Foter.com

Endast 2% av allt vatten på jorden är färskvatten som vi har tillgång till i grundvatten, sjöar, vattendrag och is. Vattenbrist leder till krig och konflikter, försvagande av ekosystem och minskad biologisk mångfald. Gällande våra hav riskerar plasten att bli vanligare än fisk om 30 år. Idag tipsar jag om vad vi kan göra för att hjälpa.


Nu på torsdag 22 mars är det världsvattendagen som är ett FN-initiativ som tillkom för att uppmärksamma olika frågor relaterade till vatten. Målet är att sprida information om vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. I år är temat »Nature for water« översatt naturbaserade vattentjänster. Världsvattendagen fokuserar mest på sötvatten, men jag eftersom ändå 98% av världens vatten är saltvatten där det finns egna utmaningar ville jag skriva om mina enklaste tips för att göra en insats för hela världens vatten.

Hej du som är engagerad i frågor kopplade till grundvatten, sjöar och vattendrag 👋

å ben sten gronamoment.se
Jordan Whitt | Unsplash

Plantera träd: Få det att regna & fyll på grundvattenreserverna

Träd motverkar jorderosion, lagrar koldioxid från atmosfären i form av kol, vilket har en kylande effekt på klimatet. Varje dag tillför skogarna vattenånga till atmosfären, som sedan kommer ned i form av nederbörd. Skogarna tar upp vatten genom sina rötter och släpper det igen via sina löv genom transpiration. Tillsammans med förångning från hav och andra vattenkroppar är det här vad som driver vattnets cykel och laddar atmosfären med vattenånga. Den är processen är så kraftfull att den kan ses från rymden.

Träd bidrar också till försörjning för många fattiga människor. Ny forskning visar nu dessutom att plantering av »lagom många« träd i torra regioner leder till att grundvattenreserverna fylls på till max. Detta motsäger den rådande uppfattningen om att det blir torrare när träd planteras och är väldigt goda nyheter för människor (ofta fattiga) som bor i torra områden. Med andra ord finns det otroligt många goda grunder till att plantera träd, inte minst för att öka tillgängligheten till färskvatten.

Copyright gronamoment.se
Jag och mina vänner Frida och Julia planterade träd när vi var på exkursion till Kina tillsammans

Organisationer som får plantera mina träd

Ni som har följt denna blogg länge vet att jag tycker att det är passande att plantera ett träd vid de flesta anledningar. Det kanske roligaste är att effekten blir så stor för en så liten insats (ibland kostar det så lite som 8 kr för ett träd). Det finns många organisationer som arbetar på olika sätt med trädplantering. Här är organisationerna jag gärna planterar träd genom:

🌳 Vi-Skogen
🌳 One Tree Planted

🌳 Naturskyddsföreningen Rädda skog
🌳 The Canopy Project for Reforestation

Inspireras av miljöhjältar som fokuserar på trädplantering 💪

🌱 Saalumarada Thimmakka – Grandmother of trees

🌱 Wangari Maathai – Grundare av Green Belt Movement


Hej du som är intresserad av frågor kopplade till världshaven 👋

världsvattendagen gronamoment.se
Anurag Harishchandrakar | Unsplash

Rensa haven från plast: Ge de havslevande djuren en chans

Idag finns det 5 biljoner plastbitar som ligger och skräpar i världshaven och om vi inte gör någonting kommer det finnas mer plast än fisk i våra världshav om 30 år. Plasten i haven orsakar lidande för djur som äter den och därefter dör av svält, med magarna fyllda med plast. Detta gäller allt från valar, sköldpaddor och sjöfåglar till fisk. För att stoppa den här utvecklingen måste vi framförallt stoppa det ständiga flödet av skräp som hamnar i havet. Men vi måste också städa upp det som redan har hamnat där.

havssköldpaddor världsvattendagen
Ricardo Braham | Unsplash

Den största andelen sopor i havet kommer från fartyg, men stormar och floder kan också föra med sig sopor från stränder och städer ut i havet. Därför firas världsvattendagen väldigt bra med att plocka sopor längs en strand i ens närområde tycker jag. Jag själv ska i alla fall ut och plocka skräp på torsdag.

Organisationen som hjälper mig att städa haven

🌊 The Ocean Cleanup
startades av en ung kille som kom på att det är smart att låta havet hjälpa till att städa sig självt med hjälp av vågenergi. Om en fullskalig implementering av teknologin han utvecklat förverkligas, förväntas 50% av världens största sopområde till havs- Great Pacific Garbage Patch vara uppstädad inom 5 år. Forskarna vet inte exakt hur stor detta sopområde är, men beräkningar som gjorts tyder på att den är åtminstone lika stor som delstaten Texas

Inspireras av miljöhjältar som fokuserar på havsfrågor 💪

💦 Sandra Bessudo – Marinbiolog med hajar som hjärtefråga

💦 Alexandra Cousteau – Grundade Blue Lagacy International

💦 Jane Lubchenco – Marinekolog som är en av de mest citerade i världen

💦 Lisa Speer – Direktör för havsenheten på Natural Resources Defense Councils

💦 Sylvia Earle – The one and only

2 reaktioner på ”Enkla saker du kan göra som verkligen gör skillnad för våra vattendrag, sjöar och hav

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s