En överraskande kärlekshistoria om vad som hände när 77.000 träd fick egna e-postadresser

I Melbourne i Australien har 77.000 träd tilldelats ett ID-nummer och fått en egen e-postadress för att göra det enkelt för människor att rapportera om träden utsatts för vandalism eller är försvagade på grund av den fleråriga torkan som har drabbat staden. Det gick inte helt som planerat.

träd skog kärlek
Katie Salerno | Pexels

När jag var barn älskade jag lönnen som stod i den lilla backen utanför vårt hus, som vi barn kunde plocka frökapslarna från och använda som lösnäsor. När jag kom upp i tonåren spenderade jag mycket tid i en av Sveriges nordligaste bokskogar. De senaste åren har jag utvecklat ett alldeles speciellt intresse för träd. Ju mer jag lär mig, desto mer kärlek känner jag för dem.

Jag känner djup vördnad när jag ser en gammal gigant som i mer än ett århundrade har vänt sig mot solen och låtit strålarna värma lövverket, som har böjt sig för vinden och skyddat beundrare från fallande regn. Det är svindlande att tänka på alla historier som de gamla träden har sett utspela sig.

Till: Alm (Ulmus glabra), Träd-ID 1037148

Kära 1037148,
Du förtjänar att vara känd som mer än ett nummer. Jag älskar dig. Alltid och för evigt.

 

Kärleksbrev träd gröna moment
Ryan Hafey | Unsplash

Jag är inte ensam om att känna så här för träd. I Melbourne i Australien fick 77.000 träd  ett ID-nummer och en egen e-postadress för att göra det enkelt för människor att rapportera om träden utsatts för vandalism eller hade försvagats på grund av den fleråriga torkan som har drabbat staden. Det gick dock inte helt som myndigheterna hade planerat.

Till: Alm (Ulmus glabra ‘Lutescens’) Träd-ID 1028612

Hej trädet vid hörnet mellan Punt Road och Alexandra Avenue och den där lilla gatan som löper längs sidan. Hur mår du? Hur gammal är du? Jag har alltid undrat över dig sedan min lite underliga körinstruktör (som alltid luktade kattmat och pepparmint) berättade för mig att du är hans favoritträd.
Jag hoppas att de inte hugger ner dig.

Istället började det snart strömma in tusentals meddelanden av en annan sort till träden. Nämligen Kärleksbrev. Sedan träden fick egna email-adresser 2013 har människor över hela världen skrivit brev till dem och önskat dem väl, skickat positiv energi, ställt frågor och visat sin uppskattning. Så fint, va? Inte nog med det- några har till och med fått svar. Ni kan läsa några av breven i det här inlägget.

kärlek träd ulmus

Till: Algerisk ek (Quercus canariensis), Träd-ID 1032705

Kära Algeriska ek,
Tack för att du ger oss syre. Tack för att du är så fin. Jag vet inte vart jag skulle befinna mig utan dig som extraherar min koldioxid (jag skulle förmodligen vara i himlen). Var stark, stå högt bland folkmassan. Du är gåvan som fortsätter att ge. Vi skulle prata om naturen, men har inte tillräckligt med tid och har andra prioriteringar, dessvärre. Förhoppningsvis kommer miljön vara vår prioritet en dag.

träd kärleksbrev gröna moment
Inna Lesyk | Pexels

Till: Eukalyptus (Eucalyptus nicholii) Träd-ID 1357982

Hej Herr Willow Leaf Peppermint, eller borde jag säga Fru Willow Leaf Peppermint?
Har träd kön?
Jag hoppas att du har fått njuta av härlig sol idag
Hälsningar
L

träd gröna moment löv
Saleon Quiney| Pexels

Från: Eukalyptus (Eucalyptus nicholii) Träd-ID 1357982

Hej,
Jag är inte en Herr eller Fru eftersom jag har någonting som kallas perfekta blommor som inkluderar båda könen i min blomstruktur, termen är monoik. Vissa trädarter har endast manliga eller kvinnliga blommor på individuella plantor och har därför ett kön, detta kallas enkönade. Vissa andra träd har både manliga och kvinnliga blommor på samma träd. Allt detta är väldigt förvirrande och det är ganska otroligt hur mångfaldiga och komplexa träd kan vara.

Vänliga hälsningar
Herr och fru Willow Leaf Peppermint (samma träd)


🌳 Hoppas ni tyckte att den här historien var lika härlig som jag tyckte den var att skriva. Berätta gärna om era favoritträd i kommentarerna. Jag hade älskat att få läsa om dem!

10 reaktioner på ”En överraskande kärlekshistoria om vad som hände när 77.000 träd fick egna e-postadresser

 1. Vilken underbar historia, och fin blogg! Just nu är mitt favoritträd en stor vacker tall i närheten av mitt hus, det häftiga med träd är att de är så individuella tycker jag (och en massa andra coola saker som fotosyntes och så såklart)

  Gilla

  1. Hej! Å vad roligt att höra, tack så mkt:) måste kolla in din blogg också nu- alltid kul att hitta nya bloggar att följa! Jag tror min hund Zita skulle säga att tall är hennes favorit också- för i de stora fina sitter ofta en liten ekorre och lever livet:) glad påsk:) kram

   Gilla

 2. Jag bor i Norra Västerbotten och vi har en Ek på vår gård som jag bara älskar. Det är inte så vanligt med ek här uppe. Tyvärr hamnar vi i vägen för Norrbotniabanan vilket betyder att vi kommer att lösas in. Det jag sörjer mest är denna ek.

  Gilla

  1. God morgon! Å nej:( Där jag bodde i Sollentuna hade de fällt ett 20-tal ekar som var flera hundra år gamla och lät stora delar bara ligga som på en kyrkogård. Det är lustigt hur mycket känslor det rörde upp när jag upptäckte det.

   Gilla

   1. Vi vet inte ännu om vår tomt står där det blir parkering eller om den hamnar under själva stationen. Men jag och hustrun har sagt att vi skall se om vi kan förhandla om ekens överlevnad när det blir dags för det. Om den hamnar där parkeringen skall vara så kanske dom skulle kunna spara den som skugga för dom parkerade bilarna :) Man kan ju alltid hoppas.

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s