Om inte ‘Blue Planet II’ får dig att vilja ge upp plasten kommer inget att göra det

BBC har nu släppt »Blue Planet II«. Efter 15 år har den hyllade naturfilmserien Blue Planet fått sin efterlängtade uppföljare.

Pälssäl Planet Earth II
Samuel Scrimshaw | Unsplash

Det tog mer än fyra år, 125 expeditioner, över 6000 timmar under vatten och den senaste kameratekniken för att samla materialet. Men nu är den äntligen här: dokumentärserien Blue Planet II som i 6 delar tar oss på en vindlande resa genom kelpskogar, korallrev och öppna hav.

I miniserien I får vi se otroliga scener utspelas, varav många aldrig tidigare filmats. För mig personligen tog det omkring 20 minuter in i avsnitt 1 »One Ocean« innan jag började gråta under en sekvens där vi får följa falska späckhuggare som jagar en grupp delfiner. Jag gråter för att naturen är perfektion- och för att allt annat liv på jorden känns så förgängligt på grund av hur vi människor hänsynslöst roffar åt oss. Men utöver alla fängslande sekvenser tar BBC också upp (tack och lov) viktiga ödesfrågor som överfiske och plastnedskräpningen i haven. Och de gör det med finess.

LÄS OCKSÅ: Hur Blackfish förändrat vårt sätt att betrakta späckhuggare i fångenskap

Delfiner Blue Planet 2
Talia Cohen | Unsplash

Avsnitten (hittills de första fem) finns nu att streama gratis på SVTPlay. Programmen brukar vara möjliga att se under en månad innan de tas bort. Det går att välja mellan en engelsk version och en översatt till svenska (för mig är det engelska som gäller- för jag älskar allt David Attenborough gör). Naturälskare- fröjdas!

Blue Planet inspirerar till att sluta med plast

Politiker har börjat få upp ögonen för problemet med plast i haven. Kanske vackra, problematiserande naturfilmer kan hjälpa på vägen? Under sitt besök till Kina i februari, gav Storbritanniens premiärminister Theresa May Blue Planet II- boxen på DVD tillsammans med ett personligt brev från David Attenborough till Kinas president Xi Jinping, med förhoppningen om att få Kinas hjälp att göra något åt plasten i haven.

Jag har läst flera artiklar som beskriver hur Blue Planet inspirerat människor till att minska sin plastanvändning. Även BBC vill nu göra något: Efter att produktionsbolaget började arbeta med Blue Planet II har de bestämt att de ska sluta med plast till 2020.


LÄS OM PLASTEN I VÄRLDSHAVEN:

🌊 Han ska rensa världshaven från plast
🌊 År 2050 kommer det vara mer plast än fisk i havet
🌊 Enkla saker du kan göra som verkligen gör skillnad för våra vattendrag, sjöar och hav

2 reaktioner på ”Om inte ‘Blue Planet II’ får dig att vilja ge upp plasten kommer inget att göra det

  1. Wow – den åkte direkt upp på ”att-titta-på”-listan (och snart dessutom). Japp, Attenborough är given – älskade hans röst i Planet Earth!

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s