5 sätt för omvärlden att inspireras av hur svenska folket förhåller sig till skräp

Svenskarna ploggar, pantar, startar gräsrotsorganisationer och byter grejer med varandra. Inte undra på att Sverige ofta hamnar på kartan när det handlar om hållbarhet. Här är fem saker vi kan vara stolta över som snart blir lika »typiskt svenskt« som ordet lagom, att prata om vädret och att vi varje år ägnar en hel dag åt att hylla kanelbullen.


1. Vi har gjort det trendigt att plocka skräp

Miljöblogg plogging
Andrew Tanglao | Unsplash

Plogging är ett fenomen som uppkommit i Sverige och innebär att en plockar skräp samtidigt som en är ute och joggar. Jag kallar det fenomen eftersom företeelsen har plockats upp i flera utländska media i bland annat USA och Tyskland. Personligen är det nog inte för mig då jag har fullt upp med att fokusera på att komma mig framåt när jag joggar. Men det är väl en otroligt bra trend! Om ni vill haka på tycker jag allt ni kan dela med er av hur ni städat upp genom att använda #plogging på till exempel Instagram.

2. Vi pantar mer och mer för varje år

Miljöblogg panta mera
Lacey Williams | Unsplash

Svenskarna pantar mer och mer för varje år. Enligt Returpack slog svenskarna rekord 2017 när vi pantade 183 förpackningar per person, det vill säga totalt 1.85 miljarder burkar och PET-flaskor. De senaste 10 åren har vi pantat 17 miljarder förpackningar. Snyggt! Detta betyder att omkring 17.000 ton aluminium och mer än 20.000 ton PET-material har återvunnits och kan bli till nya burkar och flaskor. I många länder finns det ingen möjlighet att panta sina tomflaskor, så på det sättet har vi svenskar tur som kan det. Men vi har också lite jävla anamma i oss som faktiskt släpar med oss pantflaskorna till återvinning. Om det som förmår oss att göra det är de små riksdalerna vi får tillbaka eller våra miljöpatos- det spelar mindre roll.

3. Vi lagar & återbrukar det som är trasigt

Miljöblogg
David Siglin | Unsplash

I stället för att skicka saker som går att laga rätt i soporna ger sig svenskarna ut och lagar det som är trasigt. Några exempel på platser som en kan besöka för att laga sina saker eller köpa saker som någon annan har lagat eller gjort om är listas. Det finns förstås liknande initiativ över hela Sverige, så snälla en kommentar och berätta vilka platser jag missat, så lägger jag till i listan!

Återbruket – Begagnat byggmaterial i Göteborg

Retuna återbruksgalleria – Allt möjligt inom begagnat & återbrukat, i Eskilstuna

Fixoteket – Laga dina prylar i Göteborg

☞ Cykelköket – Lär dig laga din cykel i Malmö & Göteborg

Repair Café – Lär dig laga bl.a. elektronik i Göteborg

Gröna Trådar Bloggtips! Anna-Lisa är textilvetare och har en hel den tips på hur en lagar trasiga kläder ifall en vill göra det hemifrån.

4. Vi byter saker med varandra

Miljöblogg
Daniel Hjalmarsson | Unsplash

I stället för att kasta det vi inte vill ha ser vi potentialen i prylarna och byter dem mot någonting vi hellre vill ha. Det händer väldigt mycket på den här fronten hela tiden tycker jag. Det anordnas frö- och sticklingbytardagar här och det anordnas klädbytardagar där. Själv har jag startat en bytesgrupp för vänner och bekanta som bor i närheten av mig för omkring en månad sedan. Hittills har jag bytt bort en bok och flera sticklingar genom den här gruppen. Så det känns väldigt kul! Jag valde att skapa den här gruppen via facebook för jag tyckte det var så enkelt- varför inte skapa en likadan för er och era vänner (vad vet jag, ni kanske redan har en!)?

Det har också kommit en ny app som heter Bytis som jag tycker är verkar spännande. Jag har laddat hem den idag, men inte hunnit testa den ännu. Så jag kan förstås inte ge ett betyg. Är det någon av er som testat Bytis?

5. Vi engagerar oss i stiftelsen Håll Sverige Rent

Miljöblogg Gröna Moment Håll Sverige Rent
© Håll Sverige Rent

Varje år organiserar sig  många svenskar för att plocka sopor genom den obundna ideella stiftelsen Håll Sverige Rent. Stiftelsen också arbetar förebyggande för att få människor att sluta skräpa ned, samtidigt som de främjar återvinning och jobbar proaktivt på olika sätt med företag och kommuner. Håll Sverige Rent jobbar brett på många fronter och har hela tiden mycket på g, så kolla in deras hemsida ifall ni har lust att vara med.


Ps. Kritiskt tänkande läsare kanske undrar om detta är ett sponsrat inlägg. Det är det inte. Ibland tipsar jag om initiativ och produkter som jag själv tycker om och som jag tror ni skulle uppskatta, dock utan ersättning eller andra band till företagen.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s