Därför ska du plocka lupiner till Midsommar

Miljöblogg gronamoment.se lupin
Annie Spratt | Unsplash

Lupinen är min mammas favoritblomma (förlåt för det som nu följer mamma) och jag är enig i att det är otroligt fint med massor lupiner som frodas i vägrenarna under våren. Men som ni vet finns det alltid två sidor av ett mynt.

Lupinen är nämligen en invasiv art i det svenska landskapet och hör alltså inte hemma här- egentligen. Det behöver ju inte i sig vara en anledning av vredgas över den. Hade det inte varit för att den tränger undan våra inhemska blommor och hotar den biologiska mångfalden. Lupiner binder kväve i marken, vilket gör att andra växter inte trivs att växa på samma plats. Eftersom lupinen endast blommar under våren betyder det också att våra vänner pollinatörerna förlorar tillgång på föda under resten av säsongen. Lupinen är alltså inte en bra kompis- inte i den svenska floran.

Plocka lupiner för att hjälpa den biologiska mångfalden

Ni som har följt den här bloggen ett tag vet kanske att jag inte är så mycket för snittblommor. Jag tycker generellt också att blommorna som växer i naturen står fint där de står. Därför känns denna uppmaning lite konstig, men jag menar det verkligen: hjälp till att utrota lupinen. plocka massa: knyt kransar, ställ på borden och varför inte resa midsommarstångar och midsommarfittor. Plocka hela rasket!

Glad midsommar till er alla- hoppas ni får spendera helgen med era nära och kära, oavsett om ni firar eller inte ♥️

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s