De vill rädda de svenska ängsmarkerna

Slåtter slåtteräng Ängens Dag augusti
Suhyeon Choi | Unsplash

På «Ängens dag» som uppmärksammas den första helgen i augusti varje år finns det möjlighet att träffas för att slå och räfsa ängar tillsammans på ett hundratal platser i landet. Naturskyddsföreningen har instiftat den här dagen för att hjälpa till att rädda de svenska ängsmarkerna.


🐞 Vill du delta på Ängens dag? Här hittar du aktiviteter runt om i landet 🐞

Förr i tiden var det väldigt vanligt med slåtterängar eftersom bönder matade sina djur med hö från sina ängsmarker. Idag äter svensk boskap mycket spannmål, bland annat mycket soja från Brasilien. Samtidigt har vi inte heller lika mycket betande djur som håller efter ängarna i Sverige längre. Detta är en stor anledning till att ängarna i Sverige minskar i storlek och antal. Detta påverkar förstås i förlängningen den biologiska mångfalden.

Är det någon mer som brukar tänka på vart alla lantbruksdjur är någonstans?

Slåtteräng betesdjur
Sam Carter | Unsplash

I juni 2016 fanns det 1.354.300 grisar och 578.174 får i Sverige. I december 2016 fanns det 1.436.000 kor i Sverige, enligt Svenskt kött. När jag är ute på landsbygden brukar jag ofta tänka på hur få djur en faktiskt ser utomhus. Hur ofta ser en någonsin grisar eller höns utomhus (om vi räknar bort små gårdar) till exempel? Problemet är alltså inte att vi har för lite djur i Sverige. Djuren är ju inte ute på bete. Det är synd utifrån flera perspektiv tycker jag.

Hur ska vi se till att behålla våra ängsmarker?

Slåtter fjäril ängsmark
Boris Smokrovic | Unsplash

🌼 Gödsla inte ängsmark. Då tar andra växter såsom brännässlor över.

🌼 Rapportera vilka djur och växter du ser på våra ängsmarker till Artportalen. På så sätt hjälper du till med att föra statistik som kan användas till bland annat bevarandeplaner.

🌼 Låt lite vilda blommor växa i trädgården tills de har fröat av sig. Därefter kan du klippa ned dem och lägga på komposten.

🌼 Så ängsblommor i trädgården eller i din omgivning: gerilla style. Det finns frön av ängsblommor att köpa på butiken. Det går såklart att samla själv också:)

🌼 Om du äger mark där du sköter och bevarar betesmarker, slåtterängar, skogsbete, mosaikbetsmarker eller gräsfattiga marker får du ersättning för det genom Jordbruksverket.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s