Jag har deltagit på hajsläpp vid Havets Hus idag

Småfläckig rödhaj

Imorse satte jag mig på bussen för att vara med på hajsläpp på Havets Hus i Lysekil. Jag blir ofta inbjuden till intressanta pressmöten sedan jag började blogga. Ofta har jag dessvärre inte möjlighet att gå, men detta tillfälle ville jag bara inte missa! 


Väl framme i Lysekil fick jag och journalisterna en introduktion till arten och projektet och möjlighet att se lite av förberedelserna inför att hajarna skulle släppas. Idag var det tio individer som skulle släppas ut i Gullmarsfjorden.

Sedan 2003 föder Havets Hus upp och släpper ut småfläckig rödhaj. Sedan 2016 har det varit ett samarbetsprojekt med WWF. I år firar alltså Havets Hus 25-årsjubileum och under 2018 har totalt 25 småfläckiga rödhajar satts ut i Gullmarsfjorden. Innan årets slut kommer totalt 100 hajar att ha satts ut, berättade Havets Hus akvariechef Helen Sköld. Arten anses vara livskraftig på global nivå, men Havets Hus vill stärka det lokala beståndet, samtidigt som de vill förmedla kunskap om hajar till allmänheten. De märker hajarna som släpps ut med en grön «tag» för att kunna följa upp hajarna om de råkat fiskas upp eller sköljts upp på land. Hittills är det bara fem stycken de vet vart tagit vägen sedan de släppts. Den som simmat längst hemifrån hittades i Norge och hade uppnått 14 år när den dog. Det ska tydligen vara en aktningsvärd ålder om du är en liten rödhaj.

Småfläckig rödhaj sätts ut varje år

Hajägg småfläckig rödhaj
Det går att skymta de små hajarna inne i äggen. Där kommer de stanna i nio månader innan de kläcks

Småfläckig rödhaj lägger ägg under hela året, men bara ett ägg åt gången. Inuti ägget ligger den lilla hajen dubbelvikt och växer i hela 9 månader innan den kläcks! Jag fick se en som bara var en vecka gammal och den var omkring 10 cm lång.

Hajarna hinner bli tre år gamla innan de släpps ut från Havets Hus och då är de ungefär 40 cm långa och har en vikt på omkring 250 gram. Idag könsbestämdes, vägdes och mättes hajarna innan de sattes ut från bryggan med hjälp av glada barn och dykare. Jag hade också gärna hjälpt till, men vissa privilegier ska en väl ha som barn ändå. En av dykarna var för övrigt riksdagsledamoten Emma Nohrén (MP) som utsetts till ny ordförande i Miljömålsberedningen som ska ta fram en ny svensk havsstrategi. Heja!

Hajsläpp Gullmarsfjorden Lysekil

SNABBA FAKTA OM SMÅFLÄCKIG RÖDHAJ

🦈  Tillsammans med pigghajen är småfläckig rödhaj de två enda hajar som reproducerar sig i svenska vatten.
🦈 Småfläckig rödhaj är en bottenlevande allätare som bland annat mumsar på räkor, musslor och ormstjärnor.
🦈 Den blir uppemot 1 meter lång som vuxen.


Förutom hajar fick jag även hälsa på sjöborrar, krabbor, musslor och sjöstjärnor som var på lite semester från klappakvariet. Jag blir som ett barn själv och ville helst ta på alla, men eftersom de nu var ordinerade vila efter mycket klapp tänkte jag att jag skulle låta dem vara. En av akvarieteknikerna berättade för mig att sjöstjärnor har ögon i änden av varje arm! Jag hade ingen aning om det. Himmel, jag älskar verkligen haven!

Varför bry sig om hajar?

småfläckig rödhaj Lysekil
Dykare redo att släppa ut småfläckiga rödhajar i havet

Många hajarter är idag hotade av utrotning grundat det grymma hajfensfisket och för att de fastnar som bifångst vid fiske efter andra arter. Hajar lever också relativt länge, vilket brukar betyda att det tar lång tid innan en individ växer upp och blir könsmogen och börjar reproducera sig. Arter som har en lång livscykel är känsliga för överfiske och andra störningar.

Min vän Frida älskar hajar och det var hon som verkligen satta hajen på kartan för mig. När jag först lärde känna henne visade hon en video där hon simmade bredvid en valhaj på Galápagos och på något sätt var det på den vägen vi blev vänner. Anledningen till att vi bör bry oss om hajar generellt är att de är topprovdjur i näringskedjan. Försvinner hajarna så kommer det att påverka hela havens ekosystem i rakt nedstigande led- «och det kan vi inte låta hända», som Frida skulle sagt.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s