Så här får jag mina second hand-möbler att se ut som nya på 1- 2- 3

sängbord
Annie Spratt | Unsplash

Mestparten av mina möbler har jag köpt på andrahandsmarknaden. Det är förstås generellt billigast att köpa second-hand, vilket är toppen. En annan uppenbar fördel är att det är mer hållbart i förhållande till resursförbrukning. Idag vill jag dela med mig av hur jag får begagnade möbler att se ut som nya!


Det finns förstås saker som är mindre bra med att köpa saker second hand. Det ena är gorillaarmarna en får när en släpar upp och ned mer eller mindre färdigmonterade möbler. Det andra är att möblerna kan vara mer eller mindre nötta på grund av bruksslitage. Så här gör jag för att trolla bort det problemet:

1. Jag tvättar möbeln RIGORÖST

skelögd katt i hink If it fits I sits
Marina Khrapova | Unsplash

Jag blandar hett vatten och såpa och torkar av hela möbeln med en trasa. Byter vattnet när det börjar svalna. Extra noga är jag på ytor som syns i exempelvis lådor som jag ska ha kläder i. Om det behövs dammsuger jag möbeln innan jag börjar torka den (också om det är en trämöbel). Min man brukar bli tämligen irriterad på mig för att jag tar så lång tid på mig att totalrengöra nyfyndade möbler- men det struntar jag i och jag kan lova att det är värt besväret. Viktigaste ritualerna följer nedan 👇

2. Jag använder tandpetare och bomullspinnar

Lins Stormtrooper rengöring tops
Photo by James Pond | Unsplash

Det absolut bästa tricket är att använda tandpetare och bommullspinnar (ibland också tandborste) för att rengöra alla kanter på möbeln. Detta steg är oerhört viktigt och utgör i princip hela skillnaden! Smuts fastnar gärna i skarvar där möbeln är ihopsatt och exempelvis runt handtag och knoppar. Jag överdriver verkligen inte när jag säger att skillnaden kan bli enorm- speciellt på ljusa möbler.

Rengöra begagnade möbler
Samuel Foster | Unsplash

Jag petar bort smuts med tandpetare och eftertorkar med trasa. Om något svåråtkomligt behöver gnuggas bort använder jag bomullspinne eller tandborste som jag doppar i såpablandning.

3. Jag använder tuschpennor

Färgpennor lila blå grön orange
Kelly Sikkema | Unsplash

Det finns olika typer av möbelpennor att använda för att snygga till stötta kanter på möbler. Jag har ingen sådan dedikerad penna- men om möbelns färg överensstämmer med en tuschpenna jag har hemma- då använder jag pennan för att tona ned det som är stött. Det brukar vara pricken över i.


Nästa gång jag skaffar en ny begagnad möbel ska jag visa er före- och efterbild! Tyvärr var det för sent denna gång, då jag blev inspirerad till att skriva det här inlägget när jag tvättat färdigt sängstommen som vi skaffat och den blev✨👌.

Ej att förglömma är ju förresten att det inte nödvändigtvis är fult eller ett problem att det syns att en möbel är välanvänd. Vårt middagsbord är över 100 år gammalt- och jag tycker att det är underbart att det syns.

Gillar ni att köpa möbler second hand? Hur gör ni för att snygga till dem (när det finns behov)?

2 reaktioner på ”Så här får jag mina second hand-möbler att se ut som nya på 1- 2- 3

  1. Wow, imponerande arbete! Jag är inte lika städambitiös, jag använder dammsugare och möbelolja. Men sen gillar jag att ge nytt liv åt en begagnad bas, som att måla om hela bordet eller att klä 50-talsstolar med nytt tyg. Jag älskar känslan av solitt trä i våra gamla möbler.

    Gilla

    1. Jag har inte gjort så mkt ommålning, men jag har faktiskt precis hittat ett litet bord i en container, vilket jag tänkte måla om i en glad färg:) Jag diggar också möbler i helträ! Ha en fin helg:)

      Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s