Sanningen om varför jag som klimatnörd blev vegetarian

krama get
Vadim Fomenok | Unsplash

På måndag 1 oktober är det Vegetariska världsdagen som firas för att främja glädje, medkänsla och livsförbättrande möjligheter med att äta vegetariskt. För att uppmärksamma detta tänkte jag dela med mig av min personliga relation till djur och berätta om varför jag väljer att inte äta kött.


Det är ingen överdrift att säga att jag verkligen älskar djur. Jag vågar nog påstå att jag till och med förtjusas över djur lite mer än genomsnittet. Jag uppfattas kanske av vissa som en sån där jobbig person som måste stanna och prata med igelkotten på gatan, kontrollera att duvan faktiskt kan flyga och lipa till varje video när ett djur som levt i fångenskap blir frisläppt.


För er som som känner att ni vill lipa idag rekommenderar jag följande två videor:

♥  Jane Goodall från #100kvinnligamiljöhjältar släpper ut schimpansen Wounda
efter att hon rehabiliterats.

  Späckhuggaren Keiko som spelade i ‘Rädda Willy’ frigavs efter att en privatperson betalat för att sätta ut honom i frihet


får

Något som på allvar skavt en längre tid är att den där bävern som jag spenderade två månader på att försöka få en glimt av, valde att komma fram när min man var ute och jag inte var med.

Som straff till Jo (skulle förstås aldrig straffa lilla bävern) fortsätter jag med att i en stadig ström leverera många goda grunder till varför livet hade varit lite bättre om vi bara hade haft en utter och en blåval i badkaret vi inte äger, många sorters grodor, salamandrar, kycklingar, ankor, en gris, alla gnagare med extra lång nos osv. Efter att han nekat mig alla dessa djur och därmed det goda livet, brukar jag svara med att bli besviken och ta upp den där bäver-incidenten som ytterligare ett exempel på världens orättvisor.

Kalkoner lantbruksdjur
Mikkel Bergmann | Unsplash

Jo säger att naturen är bäst på allt. Det tycker jag också när jag ser hallonlakritsen till fågel, när jag tänker på grodorna vars yngel föds ur ryggen på dem eller på hur tysta bergsgorillor är i verkligheten och hur överraskad jag blev när jag upptäckte det.

 

get lantbruksdjur

Det finns inga ondskefulla djur. Djur har rena hjärtan och de är alltid ärliga. Är du snäll mot ett djur så får du tusenfalt tillbaka. Djur är även snälla när en inte förtjänar det. Jag måste säga att jag förvånade mig själv med att bli väldigt känslosam över allt detta nu när jag sitter och skriver detta inlägg.

Lsantbruksdjur

Jag är övertygad om att de flesta djur är mer intelligenta än vi tror, eftersom vi bara kan mäta intelligens genom att utgå från människan. Visste ni att späckhuggare troligen har mycket mer komplexa känsloliv än människor? De har nämligen ett känslocentra i hjärnan som människor saknar.

Kyckling höns pratar med sina ägg
George Walker | Unsplash

Har ni sett den där ungen som gråter ihjäl sig när han förstår att mamman serverat honom bläckfisk för en kan ju inte äta en vän? Jag kände mig så som barn. Jag var mobbad och jag mådde jättedåligt över det. Jag var nog inte så annorlunda jämfört med andra barn, men av någon anledning ville de andra barnen i min klass inte leka med mig.

Men hemma hade jag min gula golden retriever Kalle som alltid ville leka med mig. Jag hade mina hamstrar som aldrig bet mig och som jag älskade att ta hand om. Rengjorde buren själv varje vecka gjorde jag- och dammsög golvet efteråt. Eller hur mamma?

IMG-9870
Min vän Kalle som jag växte upp med ♥

En dag när jag gick i tredje klass satt jag i skolmatsalen med köttbullar och potatis på tallriken. Spetsade en köttbulle med gaffeln och visste att jag inte kunde äta den. Sedan dess har jag inte ätit kött.

Unless someone like you cares a whole awful lot, Nothing is going to get better.
Forest Simon | Unsplash

Det finns många goda grunder till att vara vegetarian. Miljön, klimatet, ekonomin… Men för min del slutade jag äta kött helt och hållet av känslomässiga skäl.Kommer ni uppmärksamma Vegetariska världsdagen på något sätt?

2 reaktioner på ”Sanningen om varför jag som klimatnörd blev vegetarian

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s