Återvinningens dag lördag 29 september

cykelköket
Peter Hershey | Unsplash

Idag lördag 29 september är det Återvinningens dag som handlar om att lyfta fram miljövinsterna med återbruk och återvinning.


Återvinning betyder ju att tillvarata material från avfall så att det kan användas på nytt. Ur miljösynpunkt är det jättebra att återvinna för att minska andelen nytillverkning och all resursförbrukning som det innebär (råvaror, energi, vatten etc). Ett annat plus är möjligheten att minska andelen material som hamnar på soptipp eller går till förbränning (som ju till största delen är fallet i Sverige idag) och inte utnyttjas till sin fulla potential.

återvinning flaskor
Thomas Picauly | Unsplash

LÄS OCKSÅ: Går det att återvinna tandborsten i plast?

Glädjande nog är svenskarna ganska duktiga på återvinning- det tycks också som att vi blir allt bättre. I dagarna släpptes till exempel årets pantrapport som visar att vi pantar allt mer. Anledningen? Den främsta orsaken är att vi vill värna miljön😎.

Återbruk är ett miljövänligare alternativ än återvinning eller energiutvinning

plantera i konservburk
Bernard Hermant | Unsplash

Återbruk å sin sida handlar om att omvandla eller restaurera och återanvända saker som är eller kan bli funktionsdugliga, men som kanske inte längre fyller sin ursprungliga funktion. Det finns så mycket grymt en kan göra när det kommer till återbruk. Jag har tidigare berättat om 17-åringen från Tanzania som  omvandlat 20.000 kg plast till byggprodukter och om mitt besök på världens första återbruksgalleria.

Inte nog med att det finns mycket potential i återbruk- det är jätteroligt också! Några av mina egna mer eller mindre lyckade återbruk kan ni läsa om i det här inlägget.


Vad är era bästa återbrukstips? :)

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s