Därför deltar jag inte i kampanjer mot Black Friday

bojkotta black friday konsumtionshets
The Creative Exchange | Unsplash

Fylls era flöden med konsumtionskritiska inlägg idag? Mina med. Det är jättebra att ohållbara konsumtionsmönster blir uppmärksammade- för överkonsumtion är en av anledningarna till att Earth Overshoot Day inträffar tidigare och tidigare för varje år. Ändå vill jag som miljöbloggare inte vara med på »En köpfri dag«.


En Köpfri Dag instiftades i Kanada 1992, som ett svar på konsumtionshysterin inför jul som har sitt startskott i och med Black Friday. Efter att konceptet Black Friday har gjort sitt intåg i Sverige har många svenska influencers på hållbarhetsområdet sällat sig till En köpfri dag / Buy Nothing Day som innebär att helt enkelt bojkotta reorna och inte köpa någonting på 24 timmar. Det är förstås ett bra och enkelt sätt att visa att en bryr sig om klimat och miljö. För en privilegierad person det vill säga. Missförstå mig rätt- jag tycker att det är jättebra att uppmärksamma problemen med överkonsumtion, men jag tycker att konceptet »Buy Nothing Day- jag köper det inte« saknar perspektiv.

Det är förstås ett bra och enkelt sätt att visa att en bryr sig om klimat och miljö. För en privilegierad person det vill säga.

Jag har själv varit en av dem som liksom bojkottat Black Friday. Kanske mer indirekt, eftersom jag lever en livsstil där jag sällan köper någonting, oavsett dag på året. Men jag är väldigt emot överkonsumtion och nykonsumtion när det finns alternativ- därför brukade jag tycka att det var väldigt lätt att visa aktivt stöd för En Köpfri Dag och välja bort Black Friday- reorna. För jag har nämligen råd med det.

LÄS OCKSÅ: White Monday- tack för att du finns

En köpfri dag
Gyorgy Bakos | Unsplash

För tillfället har jag en låg inkomst, men lever tillsammans med en partner som har en genomsnittlig inkomst. Detta innebär att jag inte behöver oroa mig för att pengarna ska ta slut innan nästa lön. Så har jag haft det i många år- trots att jag studerat och endast jobbat extra och i perioder inget alls. Det är ett privilegium och jag har äntligen insett det.

Det är inte ensamstående mammor, låginkomsttagare och förtidspensionerade som bidrar mest till koldioxidutsläpp och miljöförstörelse. Det är faktiskt manliga höginkomsttagare som inte behöver bry sig om att handla på rea.

Till skillnad från mig, lever både nära familj och vänner till mig i relativ fattigdom. Relativ fattigdom innebär att det finns en grund till att vara orolig för att pengarna faktiskt ska ta slut innan nästa lön. Relativ fattigdom innebär att en oväntad utgift kan köra hela ens ekonomi i botten för att en inte har möjlighet att spara inför oväntade händelser. I vardagen innebär det ofta att ekologisk mat är uteslutet och att en alltid  letar efter röda prislappar. Speciellt innan jul.

Relativ fattigdom kan också betyda att Black Friday är enda chansen för en ensamstående mamma att köpa julklappar till sina barn. Att handla på rea är inte heller liktydigt med att skita i miljön eller att en inte begriper att överkonsumtion är ett miljöproblem. Omvänt är det viktigt att komma ihåg att många av de som handlar på rea ofta är de som bidrar minst till svenskens 4 jordklot per år. För det är inte ensamstående mammor, låginkomsttagare och förtidspensionerade som bidrar mest till koldioxidutsläpp och miljöförstörelse. Det är faktiskt manliga höginkomsttagare som inte behöver bry sig om att handla på rea.

LÄS MER OM HÅLLBAR KONSUMTION I MINISERIEN JAG SKREV TIDIGARE I ÅR

2 reaktioner på ”Därför deltar jag inte i kampanjer mot Black Friday

  1. Håller med, men framför allt tycker jag att allt detta ”mot Black friday”, bara ger onödigt mycket uppmärksamher till just Black friday. Kan vi inte bara låta den dagen passera och passa på att skriva om nåt vi är för istället?

    Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s