Hållbar Julkalender 2018: Lucka 1 – Rensa inomhusluften med plantor

Eko hållbar miljövänlig julkalender

Eftersom förra årets julkalender blev så populär tänkte jag bjuda på en favorit i repris. Varje dag fram till jul kommer därför ett nytt vardagligt hållbarhetstips från mig ♥

Lucka 1: Rensa inomhusluften med plantor

plantor luftrenare fredskalla
Zhang zekun | Unsplash

Många av oss spenderar den största av delen av dagen inomhus. Samtidigt är det inte ovanligt att luftkvaliteten inomhus är sämre än den utomhus, våra prylar avger nämligen olika typer av kemikalier. Som ni vet är dock naturen bäst på allt och detta gäller även här. Dina krukväxter kan nämligen hjälpa till att avlägsna farliga ämnen från luften.


Jag tänker nu ge er alla växtälskare världens bästa tips på argument för varför det är mycket viktigt att ha en växtdjungel därhemma: NASA säger att växter renar luften från gifter! Ingen kan väl säga nej när det argumentet slås i bordet?

Olika växter är olika bra på att rensa luften från kemikalier. Olika arter filtrerar också bort olika ämnen. Enligt forskningen finns det massor kvar att upptäcka kring vilka växter och på vilket sätt olika arter tar upp olika ämnen. Till exempel har en på senare tid upptäckt att  mikroorganismerna i jorden har en stor del i växternas upptag av olika ämnen. Med allt detta sagt: Här är tre lättskötta klassiska växter jag tror att alla hade haft gott av att ha hemma.

Ampellilja (Chlorophytum comosum)
– renar luften från formaldehyd

Rensa inomhusluften med plantor

Formaldehyd är den vanligaste lättflyktiga organiska föreningen (volatile organic compound, VOC) som återfinns i våra hem. Ämnet är cancerframkallande och avges bland annat från från vägg- och takfärg och lackerade material.

Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata)
– renar luften från bensen

Växter inomhus luftkvalitet formaldehyd

Bensen är ett kolväte som är cancerframkallande och kan finnas i  till exempel syntetfibrer, gummi, smörjmedel och insektsmedel.

Gullranka (Epipremnum pinnatum)
– renar luften från formaldehyd och bensen

Rensa luft med plantor hållbar julkalender

Gullrankan tar två otäcka ämnen i en smäll!

OBS. Vissa plantor kan vara giftiga för katt, hund och andra husdjur. Kom ihåg att kolla upp om en planta är giftig innan du introducerar den till ditt hem.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s