Hållbar Julkalender 2018: Lucka 5 – Kontrollera ursprungslandet

Eko Miljövänlig Hållbar julkalender

Eftersom förra årets julkalender blev så populär tänkte jag bjuda på en favorit i repris. Varje dag fram till jul kommer därför ett nytt vardagligt hållbarhetstips från mig ♥

Lucka 5: Kontrollera ursprungslandet

tillverka länder
Nicola Nuttall | Unsplash

Generellt är det bra att välja kortresta varor, alltså produkter som producerats i närheten av dig. Det beror på att långväga godstransporter ger stora utsläpp av växthusgaser som påskyndar klimatförändringarna.

Vart ska en börja då? Jag tycker att det är enklast att börja i grönsakshyllan. Står jag och  väljer mellan två typer morötter som i övrigt är lika, men där den ena är producerad i Nederländerna och den andra i Sverige, då lägger jag den svenska moroten i korgen.

Jag vet förstås att det finns många aspekter att ta hänsyn till när en väljer mellan olika varor, såsom: vad är det för tillverkare? Är produkten ekologisk? Återbrukad? Vad är förpackningen gjord av? Ibland kan allt bli väldigt överväldigande att behöva ta ställning till vad som är bäst i alla möjliga avseenden. Glöm då inte bort att vara snäll mot dig själv. Det går inte att kräva av sig själv att välja helt rätt. Jag har gått djupare in på det och hur en kan tänka i ett tidigare inlägg om varornas hemliga liv.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s