Eftersom förra årets julkalender blev så populär tänkte jag bjuda på en favorit i repris. Varje dag fram till jul kommer därför ett nytt vardagligt hållbarhetstips från mig ♥
Lucka 10: Ät efter säsong
Att äta efter säsong innebär att det förbrukas färre resurser för att producera maten. Dessutom är det ju både billigare och godare! Men det är kanske inte alltid så lätt att veta vad som är i säsong när? Därför har jag skrivit ihop en liten lathund. Kom ihåg! Oroa dig inte om du inte har full koll på vad som är i säsong- bara att äta mycket grönt är bra ur miljösynpunkt.
Vinter (januari- mars)
Svenskt
- Grönkål, rödkål, vitkål, brysselkål
- Potatis
- Rödbetor
- Lök
- Morötter
- Palsternacka
- Rotselleri
- Jordärtskocka
- Äpple
Europeiskt
- Blomkål, fänkål
- Broccoli
- Mangold
- Paprika
- Spenat
- Aubergine
- Apelsin
- Citron
- Kiwi
Vår (april- juni)
Svenskt
- Lök och purjolök
- Morötter
- Kålrot
- Rödbetor
- Sparris
- Vitkål
- Isbergssallad
- Rabarber
Europeiskt
- Mangold
- Blomkål
- Broccoli
- Fänkål
- Persika
- Citron
Sommar (juli- september)
Svenskt
- Färska bönor
- Gurka
- Sallad
- Lök och purjolök
- Spenat
- Sparris
- Morot
- Rotselleri och stjälkselleri
- Rädisor
- Kronärtskocka
- Blomkål
- Rabarber
- Vinbär
- Nätmelon
- Körsbär
- Jordgubbar
- Hallon
- Blåbär
- Plommon
- Päron
- Det du odlar själv ;)
Europeiskt
- Mangold
- Paprika
Höst (oktober- december)
Svenskt
- Kål i alla dess former
- Lök och purjolök
- Potatis
- Morätter
- Jordärtskocka
- Palsternacka
- Rotselleri och stjälkselleri
- Rödbetor
- Broccoli
- Äpple
Europeiskt
- Broccoli
- Blomkål
- Aubergine
- Spenat
- Paprika
- Apelsin
- Citron
- Kiwi