Hållbar Julkalender 2018: Lucka 14 – Ta hand om dina köksredskap

Eko Miljövänlig Hållbar Julkalender

Eftersom förra årets julkalender blev så populär tänkte jag bjuda på en favorit i repris. Varje dag fram till jul kommer därför ett nytt vardagligt hållbarhetstips från mig ♥

Lucka 14: Ta hand om dina köksredskap

Hållbar julkalender adventskalender olja skärbräda
Max Delsid | Unsplash

Vässa knivarna

Investera i en knivslip och slipa dina knivar vid behov. Det är en mycket mindre investering än att behöva byta ut alla ens knivar för att en inte tagit hand om dem.

Vässa saxen

När jag i en kort period bodde i Glasgow upptäckte jag att det är stört besvärligt att leva utan en sax. Få saker är också lika irriterande som när saxen blir slö och det inte går att klippa ett skit med den (eller så kanske jag är lättirriterad? haha). Det är dock vänligt enkelt att råda bot på problemet. Ta fram ett ark aluminiumfolie och vik det ett par gånger. Därefter klipper du upprepade gånger i folien med saxen. Du kommer märka att den blir mycket vassare igen.

Gjutjärnspanna Hållbar julkalender
Three Bunnies | Unsplash

Olja in träverktyg och skärbrädor – sandpappra först om det behövs

När verktygen eller skärbrädan börjar kännas torra är det dags att olja in dem. Jag brukar använda rapsolja, men det går att använda vilken matlagningsolja som helst. Olivolja kan sätta smak, så det hade jag varit försiktig med.

Jag brukar gnugga in olja i redskapen och låta dem stå över natten. Därefter torkar jag av överbliven olja med en handduk.

Sköt gjutgärnet rätt

En gjutgärnsgryta eller panna ska endast diskas med hett vatten, alltså utan diskmedel. Olja gärna in kärlet efter diskning och torka bort överblivet fett om det blir något. Om ditt kärl behöver en rejäl omgång kärlek förslår jag att du läser en av alla guider som finns online.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s