Hållbar Julkalender 2018: Lucka 18 – Minska ditt matsvinn

Eko Hållbar Miljövänlig JulkalenderEftersom förra årets julkalender blev så populär tänkte jag bjuda på en favorit i repris. Varje dag fram till jul kommer därför ett nytt vardagligt hållbarhetstips från mig ♥

Lucka 18: Minska ditt matsvinn

Hållbar julkalender adventskalender matsvinn
Thomas Kelley | Unsplash

Hemma hos oss har vi minskat vårt matsvinn drastiskt i det sista faktiskt. Känns bra! Jag är en mycket kräsmagad person som tidigare brytt mig alldeles för mycket om »bäst före«- datumet (jag erkänner!). Det är helt stört, men det har tagit några år för mig att verkligen skärpa till mig när det gäller att ta tillvara på mat.

Med tiden har jag lärt mig tre enkla saker som verkligen minskat hushållets matsvinn

1. Jag skriver inköpslista

Genom att skriva handleslista och hålla mig till den kommer jag mer sällan hem med exotiska frukter som jag egentligen inte är så förtjust i, en impulsköpt 3 kg pumpa eller för mycket havremjölk som vi inte hinner använda upp innan den blir dålig.

2. Jag fryser in- direkt

Blir det mat till övers har jag lärt mig att det är bäst att köra in den i frysen direkt i stället för att tänka att jag ska äta upp den inom några dagar. Bättre är det att ta fram den när matlagningsfantasin tryter en dag.

3. Jag biter ihop

Om jag trots allt har försummat att i en otrolig hastighet kasta in matrester i frysen och istället ställt dem i kylskåpet är det fara på färde. Jag har nämligen allt som oftast mycket svårt att motivera mig till att äta upp dem. Men det är nu det här med att bita ihop kommer in. Jag har börjat tvinga mig själv att äta upp matresterna inom 5 dagar. Ju fler dagar som går, desto större psykiskt hinder att övervinna, så jag försöker att äta upp när det är så nylagat som möjligt. OBS. Jag har aldrig blivit dålig av 5 dagar gammal tillagad mat (jag äter inte kött ska tilläggas).

Vad är era bästa tips för att minska mängden mat som kastas hemma?

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s