Digitala hållbarhetstjänsterna miljömedvetna människor måste känna till

Det finns en hel del appar och tjänster som gör det lite enklare att leva mer hållbart i vardagen. Här är några av mina favoriter.

Dela prylar

Ägodela Samäga

Dyra saker och saker som inte används så ofta är perfekta att äga tillsammans. En sparar pengar, får dela på underhållet samt sparar resurser. Tjänsten Ihopa hjälper de som vill samäga att hitta varandra.

Tjänsten är gratis. Besök Ihopas hemsida.

Hyr prylar

Hyr av granne Hygglo

Hygglo är en tjänst där vi som privatpersoner kan hyra saker av varandra. På Hygglo hyr människor ut allt från borrmaskiner till tält och photo-boots. Personligen tycker jag också det är skoj att som prenumerant på deras nyhetsbrev bli uppdaterad om vad som spås bli uthyrt mest under kommande månad.

Appen är gratis och går att ladda hem via App Store och Google Play.

Rädda mat

överbliven mat gårdagens mat karma

I appen Karma kan en köpa mat som riskerar att slängas (t.ex. gårdagens frukostmacka från ett café). Över 2000 företag, inkluderat matvarubutiker, restauranger och kaféer säljer mat till privatpersoner för ett billigare pris via Karma.

Appen är gratis och går att ladda hem via App Store eller Google Play.


OLIO är en app som möjliggör för grannar att dela på matvaror som inte blir uppätet i det egna hemmet. Ett digitalt gemensamt skafferi/kylskåp skulle en nästan kunna säga.

Appen är gratis och går att ladda hem via App Store eller Google Play

Laga kläder

skräddare online Repamera

Med tjänsten Repamera kan en beställa lagning av sina kläder online. En får tillbaka klädesplagget på posten, lagat och klart inom 14 dagar. Så enkelt och bra. Personligen har jag dessutom enbart hört bra om Repamera- kul!

Besök Repameras hemsida.

Samåkning

Skjutsgruppen samåkning

Skjutsgruppen är en ideell förening som möjliggör för människor att samåka. Jag har skrivit om Skjutsgruppen flera gånger förut för jag tycker att de gör ett så himla bra jobb. Föreningen har inte längre någon hemsida utan kör enbart på appen (pun intended)

Appen är gratis och går att ladda hem via App Store eller Google Play

Källsortera

Sortera avfall

Har du någonsin stått med skräp i handen och undrat hur det bör källsorteras? Appen Källsortera hjälper till att identifiera hur avfallet ska sorteras, vart en kan kasta det och vad som händer med avfallet sen.

Tjänsten går även att anpassa utifrån behovet till privatpersoner, bygg, kontor, industri och farligt avfall.

Appen är gratis och går att ladda hem via App Store och Google Play.

Mät klimatavtryck

räkna ut CO2

Ett första steg i att minska sin personliga klimatpåverkan är att veta hur stor den är. Svalna är en tjänst som räknar ut ens klimatpåverkan baserat på hur en transporterar sig, bor, konsumerar och äter.

Besök Svalnas hemsida. Appen finns i betaversion, är gratis och går att ladda hem via App Store och Google Play.


Ps. Detta är inte ett sponsrat inlägg. Jag puffar ibland för initiativ och produkter som jag anser är värda att uppmärksamma, dock utan ersättning eller andra band till företagen.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s