The Ocean Cleanup ska stoppa tillförseln av plastsopor till haven

Matthew Chauvin | The Ocean Cleanup

Stiftelsen The Ocean Cleanup har uppfunnit ett system som ska förhindra att plastskräp förs med floderna ned till världshaven.

Ungefär 80% av allt plastskräp i haven förs dit av 1000 av världens 100.000 floder. The Ocean Cleanup har nu lanserat en uppfinning som ska hindra skräpet från att nå haven via världens flodsystem. De kallar det The Interceptor™ . Två är redan installerade i Jakarta i Indonesien och Klang i Malaysia. Det finns planer på att även placera Interceptor i Dominikanska Republiken, Thailand och USA.

Läs också: Om 30 år kommer det vara mer plast än fisk i haven

Kan samla 50.000- 100.000 kilo plast per dag

Skräpsamlaren Interceptor i drift i Klang i Malasia The Ocean Cleanup | The Ocean Cleanup

Interceptor drivs med solenergi och kan fånga sopor dygnet runt. Systemet är förankrat i flodbotten så att det kan utnyttja flodens naturliga flöde för att fånga plastkräp med hjälp av flytande bommar som riktar in soporna i systemet. Det är samma koncept som stiftelsens första uppfinning som är tänkt att städa upp sopberget av plast i Stilla havet. Interceptor är byggt för att inte hindra trafik över floderna och är anpassad för att inte hindra eller skada djurlivet i floden.

Läs också Enkla saker du kan göra som verkligen gör skillnad för våra vattendrag, sjöar och hav.

Det började med en uppfinning som kan fånga plast ute till havs

Systemet av flytande barriärer fångar upp plastsopor i Stilla havet | The Ocean Cleanup

Jag berättade om OceanCleanup för första gången 2016. Då var grundaren Boyan Slat bara 22 år och hade redan 2013 bestämt sig för att rensa haven från plast. Han ville börja med att använda havets naturliga strömmar för att fånga plast från the Great Pacific garbage patch – den största ackumuleringszonen av plast i världshaven. När han först uttalade den idén var det ingen som trodde att det skulle fungera, eftersom det är så hårda förhållanden ute på öppet hav.

Efter flera motgångar var systemet igång i oktober 2019

den 2 oktober 2019 var de flytande bommarna ute i Stilla havet igång och och fångade framgångsrikt plast. Förutom att fånga vanligt plastskräp och stora spöknät efterlämnade av det kommersiella fisket, så fångar systemet även upp mikroplast så små som 1 mm.

Läs också: Mikroplaster: ett problem av enorma proportioner

The Ocean Cleanup har nu börjat jobba med ett ny version av flytbommen som ska bli ett fullskaligt system som både kan fånga och hålla kvar plastsoporna på plats under långa perioder, för att därefter kunna hämtas upp och fraktas tillbaka till land.


The Ocean Cleanup är en icke-vinstdrivande organisation med huvudkontor i Rotterdam, Nederländerna. För närvarande har de omkring 80 anställda ingenjörer, forskare och modellbyggare.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s