Gå med i en REKO-ring: den nya folkrörelsen för lokalproducerad mat

Nathan Dumlao | Unsplash

Mattrenden med folkkära REKO-ringar har de senaste åren växt sig stor i Sverige. Men vad är en REKO-ring egentligen och hur går en med? Här är allt du behöver veta.

Vad är en REKO-ring?

REKO står för ”Rejäl Konsumtion” och är en sorts digital marknad som möjliggör för matproducenter (ofta småskaliga) och konsumenter att sammanföras utan mellanhänder, i ett nätverk för lokalproducerad mat. REKO bygger på ömsesidigt förtroende mellan konsument och livsmedelstillverkare och tillsammans skapar de så kallad relationsmat. All mat som säljs ska vara egenproducerad, vilket gör att konsumenten får veta mer om matens ursprung. Distansen maten färdas från jord till bord förkortas jämfört med mycket mat som säljs i livsmedelsbutik, matsvinnet minskar och producenten kan få feedback från sina kunder direkt och i person. Det är alltid gratis att vara med i en REKO-ring, både för den som vill sälja mat och för den som vill köpa mat.

 Egor Myznik | Unsplash

Hur det fungerar

REKO-ringar baseras på facebookgrupper där såväl producenter och konsumenter ansöker om medlemskap. Producenterna skriver ett inlägg med beskrivning av sin produkt, pris, tidpunkt då varorna kommer finnas till utlämning och hur de vill få betalt. Konsumenterna i sin tur förbeställer det de vill köpa inför varje utlämningstillfälle genom att skriva en kommentar direkt under inlägget.

LÄS OCKSÅ: Hur vår matkonsumtion påverkar jorden och varför vi bör välja råvaror med omsorg

Alla producenter inom REKO-ringen har utlämning på samma plats (ofta en öppen plats, så som på en parkeringsplats), på samma dag och tidpunkt. Oftast varje eller varannan vecka. Utdelningstiden då konsumenterna kan hämta det de beställt är ofta omkring 45 minuter. Att organisera det på det här sättet möjliggör för konsumenterna att hämta matbeställningar från flera producenter på samma gång.

Elaine Casap | Unsplash

Vilken mat kan en köpa?

Utbudet i en REKO-ring varierar beroende på vilka livsmedelsleverantörer som är med i REKO-ringen. Ofta kan konsumenterna handla allt från grönsaker, honung (jag själv har t.ex. köpt en andel i ett bisamhälle!), ägg och kött, till förädlade produkter såsom mjöl, inlagda grönsaker, sylt eller äppelmust.

LÄS OCKSÅ: Varför vi bör vara exalterade över alternativa proteinkällor

Hitta en REKO-ring nära dig

REKO-ringar baseras på plattformen Facebook och REKO-grupperna brukar vara enkla att söka fram. För att hitta en REKO-ring i din stad eller din stadsdel söker du på ”REKO-ring (ortnamn)” eller ”REKO (ortnamn)”. Som exempel heter den jag själv är medlem i REKO Backaplan/Göteborg.

Vill du sälja REKO?

Romnw | Unsplash

När en deltar som producent i en REKO-ring säljer en sina produkter direkt till kunderna, utan mellanhänder på en lokal marknad, vilket gör att du som producent får slutkundpris för dina produkter. Annonseringen av dina produkter sker genom direktinlägg i rekoringens facebookgrupp och är gratis. Det går att vara med i en eller flera REKO-ringar och det ställs inga krav till att en ska kunna leverera en viss mängd mat eller kunna erbjuda mat året runt. Börja med att gå med i din lokala rekogrupp och kontakta administratören om att du vill bli REKO-producent.

Finns det ingen REKO-ring där du bor?

Steffi Borg Bartolo | Unsplash

Det ska inte kosta någonting att driva eller vara med i en REKO-ring. Som administratör ansvarar en för att släppa in nya medlemmar i gruppen, planera utlämningar och håller ordning på inläggen i gruppen. Massor matnyttig (pun intended) information om hur du kan gå tillväga för att starta upp en REKO-ring på din ort hittar du här.


Temat för Jordens dag 22 april är i år ”Restore our earth”. Jag menar att omställning, inte minst när det gäller vårt förhållande till mat är en nyckelfaktor för att lösa flera av de stora utmaningar vi ser idag, såsom insektsdöden, utarmning av jordar, landgrabbing och djuretiska dilemman.

2 reaktioner på ”Gå med i en REKO-ring: den nya folkrörelsen för lokalproducerad mat

 1. Det som också är trevligt med REKO-ring är att om man som konsument inte behagar att själv hämta upp sitt inköp (låt oss säga 1 säck med ull som I quote ”inte väger mycket alls”)så kan man skicka sin lillasyster att göra det.
  Vikten av denna säck var uppskattningsvis som ett fullvuxet lambilamm ,och det fanns en potent doft av just får.
  En fårtacka, så att säga.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej Maja! Tack så mycket för din kommentar och för hjälpen med den stinkande fårullen😂 Hoppas vetskapen om att alla mina tulpaner har undkommit rådjursdöden är (om en liten) tröst! Kram Cajsa

   Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s