Till dig som inte vet vart du ska börja

Veeterzy | Unsplash

Hej och välkommen till mitt första inlägg, vad kul att du är här och läser! Idag är det den 22 April och det innebär inget mindre än att det är Jordens Dag eller Earth Day! Då tycker jag att det passar fint att använda detta som en ”start-dag” för några förändringar som kan få planeten vi lever på att må lite bättre.

Klimatförändringar kan vara skrämmande och otäckt, med all rätt. Det kan också vara överväldigande och svårt att veta vart man ska börja. Hur tar man reda på mer och vad för förändringar kan man starta med som gynnar vår planet? Det är ju faktiskt sant som man säger, ingen kan göra allt men alla kan göra något. Och kanske kan du i din tur inspirera någon annan till att göra förändringar vilket då leder till något ännu större.
I detta inlägg tänkte jag komma med tips som har hjälp mig en liten bit på vägen. Detta är självklart bara några få förslag som jag själv tänker kan vara en bra startpunkt, sitter du på några andra smarta tips så får du gärna dela med dig av dem genom att lämna en kommentar :)

”Knowledge is power”

Nolan Krattinger | Unsplash

Hur ska man kunna motivera sig själv till förändringar utan att riktigt förstå varför man ska utföra dem? Gör du saker bara för att någon säger till dig att ”det är bra” så tror jag själv att det kan vara svårt att få det att hålla i längden. Har du istället fakta och förståelse för varför det till exempel är bra för miljön att plastbanta så blir också valet att göra det så mycket enklare och mer motiverande.
Här nedan kommer några av mina favoritdokumentärer som har inspirerat och berört mig. Ett tips är att se dem ihop med en familjemedlem, vän eller partner som du då även kan diskutera med. Jag tycker att det då ger mycket mer i slutändan och kan dessutom underlättar bearbetningen av det du precis sett.
Enligt mig är detta inte heller några dokumentärer som du plöjer igenom på en dag, utan ge det tid. Se en, smält det du just tittat på och fundera över vad du kan och vill göra med den informationen du fått till dig. Och det är okej att tycka att det är jobbigt att titta på denna typen av dokumentärer, I feel you!

Seaspiracy
Den senaste dokumentären som jag själv tittat på som verkligen öppnade upp mina ögon för hur vår planets vålmående hänger ihop med fiskindustrin, eller kanske snarare hur mycket bättre den hade mått utan den.

Cowspiracy
Här får vi fakta svart på vitt – hur påverkar storskaligt jordbruk vårt klimat och var kan vi göra för att leva mer hållbart?
OBS! Ha med i bakhuvudet att denna dokumentär är från 2014, så alla siffror stämmer inte överens med dagens till exempel, dock är grundfaktan ändå densamma.

Chasing coral
Dags att lära sig mer om helt fantastiska och väsentliga djur, nämligen koraller. Vi följer skaparnas spännande och frustrerande dokumentationsresa och får svar på frågor så som varför korallerna dör i en så hastig fart och varför det är viktigt att det stoppas.

David Attenboroght: ett liv på vår planet
För det första – vem älskar inte att bara lyssna på den här mannen prata? Denna dokumentär kallar han för sitt vittnesmål och framtidsvision. Det ges en översiktlig bild kring vad som orsakar olika typer av klimatförändringar och han yttrar sina tankar angående vad som behöver göras för att förhindra att de fortsätter i denna förödande takt.

Bivaxduken

Bild från unsplash.com

En grym produkt som hjälper sig undvika plastfolie! Går att använda många gånger om och rengörs enkelt med kallt vatten och eventuellt lite milt diskmedel. Läs gärna Cajsas inlägg om hur du gör din egen bivaxduk!

Handla lokalproducerat

Om du har den möjligheten så är det fantastiskt både för miljön och för att gynna din lokala producent, för detta vill vi ju ha mer av!

Handla på second hand

Här finns det i princip inga begränsningar för vad du kan hitta – så innan du köper något nytt, ställ dig frågan om detta inte är något du kan köpa begagnat istället. Själv köper jag mest barnkläder nu för tiden, det hittar jag bland annat i vår lokala second hand-butik, på tradera eller second hand på nätet.

Ta med egen vattenflaska när du går hemifrån

Då slipper du köpa onödiga vattenflaskor. Du kan ju dessutom lägga i till exempel gurka, någon citrusfrukt eller lite goda bär så har du supergott smaksatt vatten.

Ta med egen mugg när du köper kaffe

.. eller kanske te, varm choklad eller chailatte (mums!) om du är som jag och ”inte har blivit vuxen än”. Då undviker du dom där engångsmuggarna.

Minska din köttkonsumtion

Geronimo Giqueaux | Unsplash

..Om du inte redan är vegan eller vegetarian vill säga! Men om inte så våga dig in i den världen och allt gott den har att erbjuda. Starta kanske med att testa någon maträtt i veckan och utveckla det därifrån. Behöver du lite inspiration så kan jag bland annat rekommendera Portionen under tian och Jävligt gott, du kommer inte bli besviken!

Återanvändbara mensskydd

För väldigt många av oss kommer de där dagarna en gång i månaden då vi slänger mensskydd efter mensskydd i soptunnan, men där finns andra fantastiska alternativ.
Själv predikar jag menskoppen! Enligt menskopp.se använder du som har mens i snitt 12000 bindor och tamponger under en livstid, alternativt 7 menskoppar. Den kan användas om och om igen och är bara att koka mellan gångerna för att hållas ren. Själv upplever jag den dessutom mycket snällare mot slemhinnorna om man jämför med vanlig tampong.
En annan nyfunnen kärlek för mig är tvättbara tygbindor i bomull. De finns i olika storlekar och färger, jag tycker de är väldigt bekväma samt att de andas mycket bättre än engångsbindorna vilket är ett stort plus!
Något annat som finns på marknaden, som jag själv inte testat, är tygtamponger och menstrosor. Våra kroppar är alla olika så kanske är något av dessa alternativen det bästa för dig?

Ta med flergångspåsar när du handlar

Ja vet, det kan vara svårt att komma ihåg ibland eller så kanske det blev en spontantripp till affären på vägen hem från jobbet. Jag själv är väldigt skyldig till att lägga fram mina påsar i hallen och sedan åka iväg utan dem.. Mitt tips är att alltid ha några påsar liggande i bilen (om det är så du tar dig till affären vill säga /mvh hon som bor på landet) och/eller ha en påse liggande i väskan som du brukar ha med dig när du går hemifrån. Slår även ett slag för att ta med egna småpåsar att som du lägger frukt och grönt i när du handlar. Gå för resten gärna in och läs Cajsas inlägg om att tacka nej till plastpåsar.

Säg ”hej då” till onödigt papper i brevlådan

The blowup | Unsplash

Gör något så enkelt som att sätta upp en skylt på brevlådan där det står ”ingen reklam, tack” så slipper du mycket onödigt skräp. För att komma undan adresserad reklam kan du gå in på NIX adresserat och registrera dig. Du kan även begära spärr mot direktreklam genom att kontakta Statens personadressregister (SPAR). Se även över om du får hem några pappersfakturor, det mesta (kanske allt?) går att få som e-faktura eller på autogiro nu för tiden :)

Slå in presenter med tidningspapper

Detta är något som min svåger alltid gör och det ser ju så ballt ut! Så om du har lite gamla tidningar liggandes hemma, använd dem istället för att gå och köpa presentpapper. Jag har även sett tips om att använda sig av papperspåsar eller tygstycken för att slå in paket, det blir också jättefint. Om det är så att du får ett inslaget paket ibland så är det även perfekt att spara på det pappret och återanvända det, själv har jag en liten låda hemma med alla snören jag sparat på – de går ju perfekt att använda dem igen!


Ps. Det här är inte ett sponsrat inlägg. Jag puffar ibland för initiativ och produkter som jag anser är värda att uppmärksamma, dock utan ersättning eller andra band till företagen.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s