Mental cleanup – ett enklare och mer hållbart liv

Fabian Møller | Unsplash

Mycket av det vi har hemma används inte. Det är ett stort överflöd till ingen nytta, tvärtom blir det oftast bara en belastning. Tänk på hur lite som behövs på resande fot när allt får plats i en väska. Det är en oerhörd frihetskänsla. Genom att rensa i hemmet kan den känslan förhoppningsvis även infinna sig i vardagen!  

Idéspruta

Jag har oftast tusen tankar samtidigt, går lätt igång och blir överentusiastisk av det mesta som jag tycker är fint eller kul. Av alla skärmdumpar, foton, sparade favoriter, lägg-till-i-listan, bokmärken, att- göra-listor, önskelistor som bara växer och växer blir väldigt lite, eller oftast inget gjort. Samtidigt som de få faktiskt påbörjade projekten ligger och skräpar och tynger ner en med ett gnagande dåligt samvete över att de aldrig blir klara. Glädjen försvinner. Till slut blir sånt som egentligen ska vara roligt inte roligt längre. Idéerna samlas på hög och ska bara checkas av. Det är samma sak med idéer om saker. 

Samlandet

Det finns så sjukt mycket saker man skulle kunna ha. Om man, som jag, gillar att gå på second hand och loppis, är det väldigt svårt att låta bli att fynda. Det är billigt och unikt, mycket är lockande.

Saker associeras gärna med någon sorts belöning eller brist. Vi unnar oss att köpa någon lyxig eller kul grej när vi tycker vi förtjänar det, eller köper en produkt för att förbättra något som egentligen duger som det är. Reklamen prackar på oss mer och mer onödiga saker. Och hur många “Kan vara bra att ha”-saker är bra att ha egentligen? Till slut blir det nästan kvävande. 

Rensa, rensa, rensa!

Rensa tankarna är ett klyschigt men ändå rätt bra uttryck. Tankar och saker hänger ihop tänker jag och ser man helheten så blir det både en välbehövlig mental och fysisk utrensning. Att släppa taget är något jag övar mig i just nu – gör det nu eller släpp det. Men det är en lång process som kommer ta tid.

Lättast är att börja med prylarna som faktiskt syns, så kommer resten naturligt av sig självt. Dela upp dem i olika kategorier som slänga, skänka bort eller sälja. Någon annan kanske kan få nytta av prylarna istället för att de bara förvaras.

Ibland är ”The fear of missing out” stor även när det gäller saker. Personligen har jag dock aldrig eller väldigt sällan saknat något som jag gjort mig av med. Avgränsa och ta lite i taget så att det inte blir övermäktigt. Har det inte använts på ett år kommer det troligtvis aldrig användas.

Tips på några saker att börja med för att komma igång: 

  • Gamla lådor, manualer, tidningar och sladdar
  • Pennor som inte fungerar
  • Utgången medicin – lämna in på närmaste apotek
  • Smink som passerat bäst-före-datumet

Vissa saker är mer uppenbara än andra att sortera. Det är lätt att fastna på de mer knepiga. Då brukar jag lägga allt sådant i en egen hög och fortsätta göra klart det enklaste först, så tar jag tag i den svårare högen sen. Tar en liten paus och fortsätter. Lite i taget.   

Friheten

Nästa steg är att öva på att inte vilja ha mer. Att inte behöva ta hem allt som är fint. Att nöja sig med att se på det en stund och sedan gå vidare. I framtiden ska jag försöka vara mer selektiv till vad jag tar in i mitt liv och inte spara saker till senare.

Jag tänker att detta kommer ge tid och energi till annat. Att en känsla av frihet, lugn och harmoni kommer infinna sig. En mental frihet att göra bättre val. Att säga nej kan vara så fruktansvärt skönt. Vi kan inte göra allt. Vi måste inte göra allt. Det är väldigt lite vi måste egentligen och det duger så. 

Becca Tapert | Unsplash

Avslutningsvis ett tips på en bra blogg med detta tema att spana in: Minimalisterna


Temat för Jordens dag 22 april 2021 är ”Restore our earth” och har ”cleanup” som ett av ledorden. Jag tror att rensning är en viktig del av detta.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s