Varför vi bör vara exalterade över alternativa proteinkällor

Artem Beliaikin | pexels.com

Alternativa proteinkällor kan vara nutidens och framtidens nya kött. När vi i framtiden kan skala upp produktionen av odlat kött löser det, tillsammans med både plantbaserat kött och fermentering, också många av dagens utmaningar inom den traditionella köttindustrin.

Den globala köttkonsumtionen ökar allteftersom och har aldrig tidigare varit så hög som nu. Samtidigt pratas det bland annat om miljöproblem, hälsoaspekter, etiska djurperspektiv och matsäkerhet. Inom den traditionella djurindustrin finns det potential till förbättring på en rad olika områden:

  • Effektivitet – kyckling som är den mest effektiva typ av kött vi har idag kräver trots det 2,8kg foder för att få ut 1kg kött.
  • Etik – det går inte att komma ifrån att den tradionella köttindustrin i många fall är etiskt problematiskt när det kommer till djurhållning.
  • Global uppvärmning – nästan 15 procent av världens utsläpp av växthusgaser kommer från köttproduktion.
  • Hälsa – antibiotikaresistens är en utmaning inom den globala folkhälsan. Den traditionella djurindustrin har stor påverkan på detta på grund av dess antibiotikaanvändning och hotar den moderna sjukvården.
  • Hälsa – vi är mitt uppe i en pandemi och den traditionella köttindustrin och dess djurhållning är en av de mest troliga framtida källorna till nya pandemier.
Ella Olsson | unsplash.com

Trots detta så finns det fortfarande en stor efterfrågan att äta kött. Så vad finns det för lösningar på ovan utmaningar där även konsumentens upplevelse av att äta kött tas i beaktning? Alternativa proteinkällor skulle potentiellt kunna vara en lösning som utmanar den traditionella köttindustrin på allvar. På Good Food Institute’s hemsida går det att läsa om tre olika typer av produkter till alternativa proteinkällor:

  • Plantbaserat kött är som det låter, baserat på plantor. Exempel på det är Beyond Burger och Impossible Burger.
  • Odlat kött är producerat av celler från djur. De förädlas sedan i laboratorier och blir sedan till kött, detta är alltså autentiskt djurkött. Då det är så nytt finns det inget på marknaden att exemplifiera med. Däremot godkände Singapores motsvarighet till livsmedelsverket, som världens första, i december 2020 försäljning av odlat kött – läs mer här https://gfi.org/blog/cultivated-meat-singapore/.
  • Fermentering är en metod som används för att framställa bland annat bönor och processa dem till en alternativ proteinkälla, som till exempel tempeh.
Miguel Á. Padriñán | pexels.com

Om vi utgår från de utmaningar som listades högre upp i inlägget och även det faktum att många inte vill sluta äta kött av olika anledningar – kan då alternativa proteinkällor vara en utmanare?

  • Effektivitet – som sagt, kyckling är effektivt, men odlat kött är ännu mer effektivt. Odlat kött har potentialen att ge 1kg kött ut från 0,8kg “foder” in.
  • Etik – för plantbaserat kött och fermentering krävs ingen djurhållning, för odlat kött krävs enbart stamceller från djur. Djurindustrin kan därför skala ner enormt på mängden djur de har.
  • Global uppvärmning – Om förnybar energi används i produktionen av odlat kött kan utsläppen minskas med 17 procent. Jämfört med att producera nötkött kan de minskas med upp till 92 procent.
  • Hälsa – eftersom det inte behövs djur, behövs heller inte antibiotika till djuren. Således kan alternativa proteinkällor också bli en viktig del i arbetet mot antibiotikaresistens.
  • Hälsa – den traditionella djur/köttindustrin är en trolig källa till nya pandemier. Ersätts istället konsumtionen av kött med alternativa proteinkällor minskar troligtvis också risken för en ny pandemi.
Akil Mazumder | pexels.com

Jordens dag år 2021 har bland annat innovativt tänkande som nyckelord. För mig är alternativa proteinkällor ett tydligt exempel på dels hur efterfrågan av något kan påverka en utveckling, men också hur teknik kan användas för att tillgodose flera aspekter i ett behov, i detta fall köttkonsumtionen. Det kan nog inte bli mycket mer innovativt tänkande än så här. Jag vågar därför påstå att detta är en del av framtiden – vad tror ni, har vi hittat en teknik som kan utmana traditionellt kött?


Good Food Institute är en ideell organisation. De arbetar internationellt med att modernisera produktionen av alternativa proteinkällor. Mer information finns på https://gfi.org/ .

Information i inlägget är hämtat från:
Good Food Institute: https://gfi.org/ 
Livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/miljo/miljosmarta-matval2/kott.
Världsnaturfonden: https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/kottguiden/kott-och-antibiotika/ 

En reaktion på ”Varför vi bör vara exalterade över alternativa proteinkällor

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s