Ballonger dödar fler sjöfåglar än någon annan plast. Här är sex hållbara alternativ

Mostafa Meraji | Unsplash

Det är 32 gånger högre sannolikhet att en sjöfågel dör efter att ha ätit ballong jämfört med hårdplast, visar en studie publicerad i Nature 2019. Samtidigt som ballonger endast utgör 2 % av det plastskräp som fåglar får i sig, står de för hela 42% av plastrelaterade dödsfall. Med anledning av det tycker jag att vi kan förkunna att ballongens tid är förbi!

Ljuset är tillbaka och knopparna börjar spricka upp- våren är på framfart. Nu kommer också lusten att fylla lungorna med vårluft och huden med solens D-vitamin tillbaka. I och med vårens ankomst känns det också lättare att möta de närmaste ute på baksidan, i parken, motionsspåret eller bakgården. I coronatider är det förstås jätteviktigt att vi är rädda om varandra och visar respekt för alla inom vården som sliter för att vårda skadade och sjuka. Vi ska följa rådande restriktioner (läs mer hos Folkhälsomyndigheten) och inte samlas i stora grupper. Men det innebär ju inte att vi inte fortsatt kommer ha saker att fira och glädjas åt tillsammans med de närmaste, gärna utomhus eller digitalt (var rädda om er ❤).


✍ SKRIV PÅ: Skiftets kampanj ‘Befria vaccinet- pausa patenten’

Jag tror att vi är många som behöver något glädjeämne mitt uppe i den så livsviktiga isolationen som vi nu tvingas uthärda. När det gäller att fira tycker jag om att slå på stort. Jag älskar att anordna temafest, kalas och middagar för lite större sällskap (det gör jag dock givetvis inte under rådande pandemi). Men jag tycker också om att fira i det lilla, vilket jag under det gångna året lärt mig uppskatta på ett helt nytt sätt när jag inte har umgåtts med familj och vänner som jag brukar.

Om jag har tid och kraft vill jag gärna dekorera inför både middag och fest och då finns det ju ingen bättre stämningshöjare än ballonger? Jovisst gör det! Inga ballonger och döda sjöfåglar här tack! Håll i partyhatten för här kommer sex alternativ till ballonger som kan användas om och om igen och som du dessutom kan skapa själv!

Vindsnurror

Bruno Thethe | Pexels.com

Hur underbart är det inte med vindsnurror? Jag tänker att de kan liva upp vilket kalas som helst! Fina inne som ute tänker jag. Hur BÄST hade det inte varit att ha Lorax-fest med huset fullt av vindsnurror för övrigt (tips till alla som vill anordna fest för mig, haha)? De är dessutom väldigt enkla att tillverka själv. Den här 54 sekunder långa DIY-vindsnurra videon förklarar hur.

Vimplar

Chris Lawton | Unsplash

Jag fullkomligen älskar vimplar. Mina åker fram så snart jag får chansen! Det finns massor olika varianter att köpa i butik, men det går även väldigt bra att göra egna. Tips! Jag kan tänka mig att t.ex. Etsy.com är ett bra ställe att botanisera efter egentillverkade varianter om en inte har möjlighet att skapa själv. Bort med ballongerna och fram med vimplarna vid nästa bästa tillfälle!

Origami

Carolina Garcia Tavizon | Unsplash

Hur fint skulle det inte vara att ha origami-fjäril backdrop till bröllopet, eller djurtema på barnkalas-bordet? Origami är en konst att vika papper som har en flera hundra år gammal tradition. Det går att vika i princip vilken form som helst och jag skulle vilja påstå att det finns massor alternativ för nybörjare liksom origami-mästare.

Pom-poms i tråd eller papper

PersonalCreations.com  CC BY 2.0.

Minns ni när ni fick göra såna här pom poms på skolan när ni var små? Det gör jag och det är absolut en tradition jag tycker har en plats även i vuxenlivet. Det finns väl många sätt att göra det på, men jag gillar det här sätter att knyta garn-pompoms med hjälp av en gaffel.

Jag förtjusas av att pynta mycket och det får gärna vara lite galet eller ‘för mycket’. Ett tips från mig blir därför att använda flerfärgat garn för extra piff! Det här galaktiska tipset kan även appliceras på tofsar!

Tassels a.k.a. tofsar

decor8 | CC BY 2.0

Jag älskar Maria Montazami och som ni vet älskar hon tofsar. Vem kan klandra henne? Det är så enkelt att knyta egna och skapa en girlang. Vilken lycka! Det går exempel att knyta tofsar av tygremsor eller garn. Klicka på länken för att se ett exempel på att det är busenkelt att knyta tofsar i garn.

Partyhattar i papper

Anna Shvets pu00e5 | Pexels.com

Sist men inte minst! Partyhattar! Varför inte flytta dekorationen till ditt och gästen/ernas huvuden? Min fulla övertygelse är att en trevlig hatt kan lätta upp den mest dystra stämning!


Det enda som kan stoppa coronapandemin är att vaccin finns tillgängligt för alla, överallt. Många fler kan producera vaccin, men på grund av att vissa läkemedelsföretag tagit patent på recepten kan inte alla läkemedelsproducenter som skulle kunna tillverka vaccin göra det. För att fler ska kunna tillverka vaccin måste patenten pausas. Världshälsoorganisationens (WHO) chef och över 100 länder stöder förslaget om att patenten för vaccinen pausas, så att även fattiga länder kan börja producera vaccin i stor skala. Skriv på Skiftets kampanj ‘Befria vaccinet- pausa patenten’!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s