Om jag bara…

Saad Chaudhry | unsplash.com

Vissa du möter i livet berör mer än andra. Inte alltid personerna i sig, men händelser eller perioder i livet kopplade till dem. Jag har haft turen att träffa en del sådana personer. Eller, tur och tur, det har oftast varit väldigt svåra situationer, men jag är oerhört tacksam för att just jag har fått vara och är en del i deras liv. Vår vänskap och de samtal vi har och har haft ligger till stor grund för den jag är idag. 

Min vän och bloggkollega Fanny skrev i sitt inlägg om mental cleanup bland annat om känslan av frihet genom att rensa ut  “tankar och saker hänger ihop…” och jag kan inte annat än att hålla med. För mig är detta något som ligger nära till hands känslorna och tankarna kring tacksamhet och förundran, vilket är något jag har arbetat länge med och fortfarande gör. Faktiskt i över 10 år. 2010 var året då jag varje dag började tänka och reflektera kring livet. Givetvis hade jag gjort det tidigare med, det tror jag de flesta gör då och då. Men nu började jag en annan typ av resa där det har blivit en del av den jag är idag.

Hester Qiang | unsplash.com

Jag tror att om vi ska arbeta för en mer hållbar utveckling krävs också en inre omställning med ändrat beteende som följd. Att tänka på saker jag är tacksam över eller positiva upplevelser, stort som smått, varje dag är något som hjälpt mig mycket i att hitta min inre trygghet. Likaså att fortsätta förundras och vara nyfiken på livet. Det kan vara tacksamhet över hälsan, att just jag har fått möjligheten att studera, rent vatten i kranen, min underbara familj och mer därtill. Jag förundras bland annat över hur kroppen fungerar, hur gott solmogna jordgubbar smakar och hur fåglarna alltid återvänder till våren.

Den stora varför-frågan och vad som är viktigt för just dig är också två saker värda att fundera och reflektera över. Varför-frågan går att applicera på det mesta. Börja med att fråga dig själv varför om saker i vardagen så inser du snart att du kan gå hur långt som helst i “varför-andet”. Men det är bra, i alla fall för mig, då får jag själv fundera på varför jag gör vissa saker. Likaså vad som är viktigt för just dig. Ofta är det de tankarna som får mig att känna stor tacksamhet för vad jag har och den jag är. 

Kelly Sikkema | unsplash.com

Att arbeta med sig själv är något som tar lång tid. I alla fall för mig. Jag tror att jag aldrig blir klar, utan det är en pågående process och en typ av livsstil. Jag upplever att det är lätt att dras med i samhällets hets och normer kring ägande. Åh, om jag bara… eller, när vi har då ska… Är nog tankar vi alla kan relatera till. I detta fall syftas det främst på när vi vill ha mer, främst i ägandeform av materiella ting. Ett ha-begär helt enkelt. Och ändå är vardagen det finaste vi har, enligt mig. Som det stod i en kortare introduktion om mig “Mina inlägg kommer handla om allt mellan himmel och jord, det som kan te sig smått för andra men är stort för mig.” Lite så tänker jag kring vardagen, den är stor och det finaste vi har. Ibland är det lätt att glömma och den passerar förbi. Ibland tänker vi inte på något förrän det är försent. Och det är lite det jag vill få fram. Reflektera, våga utmana och ifrågasätt dig själv. Vad är viktigt för just dig? Vad är du tacksam för? Men mest av allt, njut av livet och kom ihåg att leva!


– Inlägget är baserat på mina egna upplevelser, tankar och reflektioner – 

– Jag är fullt medveten om att vi alla har olika förutsättningar och sitter i olika situationer. Oavsett vad, hoppas jag ändå att just du kan finna någon form av möjlighet för reflektion i detta inlägg. –

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s