Glass i stora lass

Unsplash | Brooke Lark

Hej Juni och hej sommar! Oavsett väder så är glassäsongen här, därför tänkte jag bjuda på fyra mumsiga och veganska recept som du enkelt gör själv hemma. Se gärna dessa recept lite som grunder att använda dig av för att ta fram de smaker och glassar som du tycker bäst om!

Hallonsplit

Du behöver:

  • Glassformar och pinnar
  • Hallonsaft
  • Vegansk vaniljsås (jag gjorde fyra ganska små glassar så det gick inte åt mer än ca. ½-1 dl, men mängden beror helt på vad för formar du har och hur många du väljer att göra)

Gör såhär:

  1. Blanda saften dubbel så stark mot vad som står på förpackningen, till exempel om det står 1+4 så blandar du 1+2.
  2. Nu börjar jag med att stoppa i glasspinnar i formarna och hälla upp lite saft i botten, så att du fyller ca. ⅓ av formen (jag har sådana glassformar i silikon som liksom ligger ner när man fyller dem, därav får glassarna det utseende som ni ser på bilden). Sedan ställde jag dem i frysen för att låta stelna.
  3. När första lagret hallonsaft är fryst så häller du på vaniljsåsen och fyller på ytterligare ⅓, för att sedan hälla på sista lagret av hallonsaft och även låta detta stelna i frysen.
  4. Sedan har du din glass – så mumsig och svalkande!

    PS. Har du inte dessa glassformar eller liknande så kan du såklart fylla på andra sätt – testa dig fram med det du har hemma :)

Detta recept är inspirerat av fixasjalv.se

Krämig chokladglass

Du behöver:

  • 5 dl rumsvarm växtbaserad grädde
  • ca. 400 g rumsvarm sötad kondenserad kokosmjölk
  • 200 g vegansk mörk choklad (denna ska smältas)
  • 100 g vegansk mörk choklad, 70% kakaohalt tycker jag blir godast (denna ska hackas)
  • 1/2 tsk salt

Gör såhär:

  1. Smält 200 g choklad över vattenbad och låt sedan svalna i rumstemperatur, men se till så att den inte stelnar.
  2. Vispa grädden med hjälp av en elvisp tills dess att mjuka toppar bildas, den får alltså inte bli för hårt vispad så stanna upp och checka läget ibland.
  3. Häll upp den kondenserade kokosmjölken i en annan skål och blanda tills dess att den är klumpfri.
  4. Tillsätt kokosmjölken, den smälta chokladen och salt i skålen med grädde och vispa med elvisp till en jämn smet.
  5. Hacka 100 g choklad och häll denna i din glassmet, blanda runt tills chokladen är jämnt fördelad.
  6. Häll upp din smet i en form som rymmer minst 1 1/2 liter, jag använder mig av en brödform. Täck formen och låt stå i frysen över natten innan du hugger in!
  7. Jag upplever inte att denna behöver stå framme för att tina innan servering då den är väldigt krämig.

Detta recept är inspirerat av recept ur Camilla Hamids bok ”godare glass: utan glassmaskin”.

Mangoglass

Du behöver (för ca. 8 stycken):

  • Glassformar och pinnar
  • 200 g fryst mango
  • 400 g växtbaserad mangoyoghurt
  • Saften från 1/2 citron

Gör såhär:

  1. Lägg samtliga ingredienser i en matberedare eller mixer och mixa slät. Smaka av och se om du kanske vill ha mer citron i.
  2. Häll sedan upp blandningen i glassformar, låt stelna i frysen och njuuuuuut. Dessa är så goda och yoghurten gör att de blir lite krämigare i konsistensen, mums. Tänk att göra detta recept med fryst ananas och växtbaserad kokosyoghurt istället, piña colada!

Fruktglassar

Okej, detta är kanske lite löjligt enkelt, men lika gott för det (om inte godare för varför ska allt behöva vara så krångligt?).

Det enda du gör är att du väljer någon frukt du tycker om, sätt den på en glasspinne och doppa i smält choklad som du tycker om. Toppa med något mer du tycker om och stoppa dem sedan i frysen. Vad kan gå fel liksom?

Som ni ser på bilden så lät jag vattenmelonen vara precis som den är för att det är SÅ gott, ananasen doppade jag i mörk choklad och toppade med kokosflingor. På bananerna bredde jag på ett lager med jordnötssmör som sen fick stelna i frysen lite innan jag doppade dem i mörk choklad och toppade med hackade, salta jordnötter, nam nam!

Hoppas jag har kunna fresta er med några av dessa recept och ha nu en riktigt härlig och glassig sommar!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s