Bokrecension: ‘Vargattacken- Ett reportage’ av Lars Berge

Marc-Olivier Jodoin | Unsplash

En berättelse om människans önskan att kontrollera naturen. Om djurparksindustrin och vad som egentligen hände när vargarna på Kolmården dödade sin skötare.

En regnig dag den 17 juni 2012 går en av de mest erfarna vargguiderna ensam in i varghägnet på Kolmårdens djurpark, men kommer inte ut levande. I media skapas narrativet att olyckan kom som en blixt från klar himmel. Men underbyggt av studie efter studie, rapport efter rapport, utkristalliseras i Vargattacken en annan bild av verkligheten. Reportaget tecknar händelsen som ett resultat av en kalkylerad risk som en naiv företagsledning var villig att ta för att leverera något minnesvärt till djurparksbesökarna. Boken är en uppslitande skildring av hur naturen blivit en upplevelseindustri som skulle rädda en svensk bruksort, kosta vad det kosta ville.

Titel Vargattacken – Ett reportage
Författare Lars Berge
Genre Samhälle och samhällsvetenskap
Målgrupp Vuxna
Språk Svenska
Sidantal 229
Utgivare Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår 2018

I nordens största djurpark har det i decennier pågått ett experiment som tillslut resulterar i en ung kvinnas död. Under presskonferensen som efterföljer olyckan säger Kolmårdens dåvarande zoologiska chef: “Det är fruktansvärt, vi är chockade och vi tänker givetvis på henne och hennes anhöriga och vår personal. Och inte minst, även om det kanske låter sekundärt, så tänker vi på vargen och vargens varumärke.”

Europas största varghägn mäter 6400 kvadratmeter: 80×80 meter om det hade varit kvadratiskt- alltså inte ens ett helt hektar. Om vi liknar ett vargrevir i det vilda med en fotbollsplan så är storleken på inhägnaden ett A4-papper. Vid tiden för olyckan bor åtta vargar ihopträngda på dessa 6400 kvadratmeter och har med andra ord endast 800 kvadratmeter var att förfoga över. De är så kallade socialiserade vargar som djurskötare flaskmatat som valpar, vilket gjort att de förlorat sin naturliga rädsla för människor. Kvar är dock deras rovdjursinstinkter och vargarna är i allra högsta grad fortfarande vilda djur.

Boken är en berättelse om Sverige, folkhemmets syn på vargen som mytologiskt väsen och om hur Kolmårdens brist på omvärldsbevakning, säkerhetsrutiner och jakt på vinst ledde fram till en kvinnas död. Händelsen som resulterar i att vargguiden Karolina hittas avliden i varghägnet föregås av flertalet nästan-olyckor och olyckstillbud där besökare och vargguider skadats av vargarna. Men biljetterna till upplevelsen “Närkontakt varg” där besökarna får hälsa på och klappa vargarna inne i varghägnet säljer som smör i solsken, så det är viktigt för Kolmården att upprätthålla bilden av vargen som ett väsen som kan tämjas.

Berge slår med sansad, men hjärtskärande skarp blick hål på myten om att djur i djurparker lever ett naturligt liv. En viktig bok som är svår att lägga ifrån sig och som gjorde det tydligt för mig hur en djurpark i själva verket har mer gemensamt med en teaterscen än med livet i naturen. Frågan om huruvida vi överhuvudtaget kan lära oss någonting om vilda djur genom att hålla dem i fångenskap är oundviklig att ställa sig efter att ha läst denna drabbande bok.


Tips på hållbara sätt att läsa boken:

  • Låna den på biblioteket
  • Lyssna på den som ljudbok
  • Köp den på begagnadmarknaden
  • Låna ut eller sälj vidare ditt exemplar när du läst ut den

PS. Det här är inte ett sponsrat inlägg. Jag puffar ibland för initiativ och produkter som jag anser är värda att uppmärksamma, dock utan ersättning eller andra band till företagen.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s