DIY – tawashi

Emma Louise Comerford | Unsplash

Ett superenkelt projekt att göra en regnig sommardag. Vad är då en tawashi? Jo, något så simpelt som en disksvamp. Gjord i textil som kan tvättas och återanvändas i all oändlighet. Färger och former kan varieras efter tycke – endast fantasin sätter gränser. Så mycket bättre än den där trista engångssvampen från butiken!

Ta-va? – Tawashi!

Tawashis kommer från Japan, där de har använts i åratal. Ordet betyder bokstavligen bunt och det är ett passande namn. Traditionellt tillverkas tawashin av hampa och har lång hållbarhet. Numera finns det alla möjliga varianter som alla har gemensamt att de är gjorda för att användas om och om igen. En annan fördel med den är att det går åt mindre diskmedel – i bästa fall inget alls!

Catt Liu | Unsplash

Egen erfarenhet

Jag började göra mina egna tawashis för sisådär fem år sedan och sedan dess har jag inte använt något annat för att diska. I början kändes de lite märkligt att använda – nästan lite för fina dessutom. Men ovanan släppte efter ett tag och nu känns det hur naturligt som helst, det blir dessutom liiiiite roligare att diska med en egengjord tawashi. Jag använder dem till att diska allt och byter sedan tawashi en gång i veckan ungefär. Kör dem sedan i tvättmaskinen med annan grov tvätt i 60-gradigt vatten.

Sopberget

Engångssvampar tillverkas av plast. De blir snabbt sunkiga men används ändå ofta längre än de borde innan de kastas. Rekommendationen är att använda dem i en vecka endast, eftersom det bildas så pass mycket bakterier i dem. Skulle det tipset följas skulle alltså 52 stycken engångssvampar gå åt på ett år i ett enda hushåll bara – det är ju helt galet! 

Antoine Giret | Unsplash

Hur gör du då?

Det finns många olika sätt att tillverka en tawashi själv och det är ett utmärkt sätt att återbruka gammalt material. Med lite restgarn i akryl kan de till exempel stickas till runda svampar – eller varför inte ta ett par gamla strumpor och följa mönstret nedan!? Allt som behövs är en fyrkantig burk, 20 stycken klädnypor, en sax och de där gamla strumporna: 

Lycka till! 

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s