Värna vattnet – vår gemensamma och fantastiska resurs

Andres Siimon | unsplash.com

Närmare 2,1 miljarder människor har inte tillgång till rent vatten, varav cirka 160 miljoner av dem får hämta sitt dricksvatten direkt från sjöar, floder och vattendrag (Unicef).

I mitt senaste inlägg skrev jag bland annat om förmågan att se det stora i det som kan te sig smått, till exempel vardagen. Jag avslutade inlägget med att fråga er läsare vad som är viktigt för just er och vad ni är tacksamma för. Tillgång till vatten och främst rent vatten är en sådan sak jag är oerhört tacksam för.

Varje morgon går jag upp och tar ett glas med vatten från kranen. Utan att egentligen reflektera alltför mycket över det då, men i skrivandets stund kan vi konstatera att det inte är en självklarhet för alla. Jag brukar också gå på toa några gånger om dagen, duscha några gånger i veckan och bor precis vid en sjö vi gärna badar i. Sedan älskar jag att plantera och rå om mina balkongodlingar, vilket också kräver sin dos av vatten. Detta är vad jag nu kallar det synliga vattnet. Sedan har vi också det osynliga vattnet, det vill säga, det som finns och återfinns i olika produkter och framtagandet av dem. Visste ni till exempel att det krävs ungefär 6000 liter vatten för att producera ett par jeans (Naturskyddsföreningen). Kontentan är att vi ofta ser vatten som en självklarhet, vilket det inte är.

Privat bild

I Sverige har vi lyxen att ha mycket vatten, men det betyder inte att det är fritt fram att slösa. Vatten är en ändlig resurs, vilket vi verkligen fick blir varse i Sverige sommaren 2018 då det var långvarig värme över stora delar av landet. Klimatförändringar är också något som redan nu påverkar mängden vatten (och kvalitén såklart). Min bloggvän Martina Frid har skrivit ett väldigt viktigt och intressant inlägg om väder och klimat där hon bland annat skriver om hur den totala mängden årsnederbörd har förändrats. Förändringar i nederbörd påverkar inte bara dricksvatten, utan också till exempel jordbruk och odling med exempelvis dåliga skördar och foderbrist som följd.

Markus Spiske | unsplash.com

Nu när sommaren väntar runt hörnet (och egentligen redan är här) är det än viktigare att hushålla med vår gemensamma resurs – vatten. Vatten är grunden för liv och det är inte bara vi människor som behöver det. Fåglar, bin, blommor, rådjur (och alla andra djur såklart) behöver också ha tillgång till vatten i hettan. Som en odlingsfantast går det såklart åt en del vatten, men det allra bästa är att många växter trivs bättre om de får regnvatten. Så låt vattenkannorna och några hinkar stå ute för att samla regnvatten, när det sedan är en torrare period har du redan vatten att vattna med. Annette Lovehav skrev ett inlägg om detta för några år sedan, där finns det också tips på annat som går att göra med regnvatten, till exempel tvätta håret. För att hålla sig uppdaterad om hur grundvattennivån är går det till exempel att gå in på Sveriges Geologiska Institut, vars data uppdateras varje tisdag. Det är också bra att hålla sig uppdaterad vad gäller rådande bevattningsförbud i just din kommun. Dels går det att följa på din kommuns egna hemsida, annars uppdaterar Svenskt vatten kontinuerligt vad som gäller i respektive kommun och likaså uppdaterar SMHI rådande situation varje vecka.

Sol och bad hör till sommaren. Men med varmare väder och näringsämnen från bland annat jordbruket kommer också algblomning (vill du läsa mer om algblomning och hur det kan kännas igen så går det att läsa mer om det till exempel här och här). Ofta hör vi om det längs östkusten, men det förekommer även i många sjöar runtom hela Sverige. Cyanobakterierna som bildas då är farliga för både djur och barn. Människor drabbas främst av till exempel kräkningar eller diarré, medan djur kan gå bort av förgiftning. Därför vill jag tipsa om denna sida med karta, som jag själv använder, för att få information om status för en specifik badplats. Med tanke på att det kan ändras snabbt (snabbare än vad proverna uppdateras tänker jag) är jag givetvis vaksam och kollar alltid vattnet en extra gång innan vi eller vår vovve badar. Men jag tycker ändå kartan ger en bra indikation och om inte annat står det också när provtagningen senast skedde.

Privat bild

Utmaningar vi har med vatten, både kvantitet och kvalitet, kan på vissa plan jämföras med den alltmer påtagliga utmaningen vad gäller vår energiförsörjning. För även om den totala mängden vatten i vårt jordsystem inte kommer att förändras, handlar det ju om den mängden vatten som vi har tillgång till i det tillståndet vi behöver den. Energi är något vi har en förmåga att ta för givet i vår vardag, men det börjar bli alltmer tydligt att det inte är något som bara finns där. Samma resonemang bör tillämpas vad gäller vår vattenförsörjning. Det finns ingen garanti att vi fortsättningsvis kommer kunna använda vatten i den mängd vi gör idag. Att ha rent vatten av sådan kvalitet och kvantitet vi har idag är en ynnest och inget att ta lätt på, utan snarare något att bejaka i de val man gör i sin vardag.

Så sammanfattningsvis – simma lugnt i våra fantastiska sjöar och hav, håll utkik efter algblomning, vattna växter med regnvatten, håll er uppdaterade om bevattningsförbud och njut av det goda dricksvattnet från kranen. Vill också passa på att tipsa om nästa veckas inlägg som skrivs av min bloggvän Julia Kukulies. Hon kommer då förklara hur olika delar av vattenkretsloppet påverkas i ett varmare klimat – helt enkelt ett superviktigt och intressant ämne. Med det önskar jag er en riktigt fin sommar!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s