DIY: leklera och annat roligt kladd


Unsplash | Julietta Watson

Okej, visst kryper det i kroppen lite när barnen kladdar ner överallt? Det kan väl inte bara vara jag som får kämpa emot den där känslan av att bara vilja sätta stopp för allt vad kladd heter? Kämpar gör jag i alla fall, för oj vad kul det är att kladda och lera! Här kommer några enkla och roliga recept som passar perfekt för dom små men även för oss som har barnet kvar i oss.

Själv tycker jag att sommaren är en perfekt tid för dessa DIY:s, då kan man ju faktiskt ta ut leken och inte behöva bry sig så mycket om det kladdar. Man kan ju till och med ta badet eller duschen utomhus när man lekt färdigt! Här både sparar du en slant och vet precis vad som är i kladdet ditt barn (eller du?) leker med.

Fingerfärg på tre ingredienser

Detta är så enkelt och funkar bra även för de minsta då det inte innehåller massa konstigheter! Detta kanske inte blir till några teckningar som du kan spara på eftersom att konsistensen blir något helt annat än den köpta varianten – men det är ändå så kul och uppskattat!

Du behöver:

 • 1 dl kallt vatten
 • 1 msk potatismjöl
 • Färgsättning. Jag använde gurkmeja till den gul/orangea, pitaya-pulver till den rosa och blå spirulina till den blå. Sist jag gjorde detta tog jag lite av juicen från en burk med rödbetor och ersatte en del av vattnet med vilket också funkade utmärkt, dessutom luktade det rätt gott!

Gör såhär:

 1. Blanda det kalla vattnet med färgsättningen i en liten kastrull.
 2. Vispa sedan ner potatismjölet till en klumpfri konsistens.
 3. Värm upp vätskan på medelhög värme under konstant omrörning tills du har en geléaktig konsistens
 4. Häll upp i någon käck behållare, låt svalna och kladda sedan på!

Playdoh-lera

Även detta är så löjligt enkelt och det är så härligt att göra leran själv istället för att köpa tycker jag! Tänk på att leran innehåller mycket salt, så ha uppsyn när ditt barn leker (speciellt de under ett år) så att de inte mumsar i sig detta.

Du behöver:

 • 1 dl vatten
 • 1/2 msk neutral olja
 • Någon typ av färgsättning, även här använder jag mig av gurkmeja, blå spirulina och pitaya-pulver.
 • 1 dl vetemjöl
 • 1/2 dl salt
 • 1/2 msk citronsyra

Gör såhär:

 1. Koka upp vattnet.
 2. Blanda i din färgsättning, använder du dig av pulver så som jag gör se rekommenderar jag att vispa i det för att slippa klumpar och på så sätt få en jämnare färg på leran. Tänk även på att använda ganska rejält med ”färg” eftersom att den sen ljusnar när den blandas ut det med de övriga ingredienserna (se till exempel hur mycket skarpare färgerna blev på fingerfärgen jag gjorde jämfört med denna leran).
 3. Blanda sedan i oljan.
 4. Blanda samman vetemjöl, salt och citronsyra i en bunke.
 5. Häll vattnet över de torra ingredienserna och blanda samman till en smidig och mjuk lera.
 6. Gör så många olika färger du vill och förvara dem sedan i en lufttät burk för bästa hållbarhet.

Magisk oobleck lera

Här snackar vi kladd! Men detta är så kul och SÅ häftigt, jag är nog faktiskt mer road av denna än vad min dotter är.. Det är som en flytande lera som blir fast när du knådar eller typ trycker hårt på den.. Hm, lite svårt att förklara kanske men om du inte testat detta innan så måste du göra det!

Du behöver:

 • 2 dl potatismjöl eller majsstärkelse
 • ca 1 dl vatten
 • Färgsättning. Här använde jag mig av lila sötpotatispulver, se andra förslag i recepten ovan.

Gör såhär:

 1. Blanda potatismjöl eller majsstärkelse med din färgsättning och vattnet.
 2. Blanda till en slät massa. Tillsätt lite mer vatten om den blir för torr (då rinner den inte ut när du inte rör den) eller mer potatismjöl eller majsstärkelse om den blir för lös (om du alltså inte kan få en fast boll när du knådar massan).

Detta receptet hittade jag hos ekotipset.se, jag har bara halverat det eftersom jag tycker att det blir rätt mycket ändå :)

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s