Till dig som vill äta mer veganskt men inte vet hur

Edgar Castrejon | Unsplash

Jag slutade äta kött när jag var åtta år gammal. Idag äter jag växtbaserat, med undantag för honung från REKO-ringen. Men i början kände jag mig lite trevande och tänker att det säkert finns fler därute som känner så. Här kommer därför några handfasta tips på vägen mot en mer växtbaserad kosthållning💚

Växtbaserad mat är enkel, spännande och näringsrik- Hitta recepten

Sam Lion pu00e5 | Pexels.com

Botanisera bland matbloggar

Först av allt vill jag tipsa om att hålla ett litet extra öga på Johanna på GRÖNA MOMENT som tycker om att dela veganska recept, framförallt när det gäller sötsaker. Hon är en bakgud- så ni kan tacka mig sen 😉

Några av mina favorit-matbloggar där alla/ många recept är veganska

🌱 Vegansk Matlåda – Min absoluta favorit

🌱 Vegomagasinet -Recept från många olika matkulturer. Nästan omöjligt att inte hitta något att gilla

🌱 Välj vego -Djurens Rätt 🙏

🌱 Jävligt gott – Har verkligen tagit sig upp de senaste åren

🌱 Zeinas Kitchen – Säg mig en person som inte älskar den här underbara kvinnan!

🌱 Portionen under tian – Recepten behöver i stort sett alltid kryddas upp (enligt mig), men är bra som grund

🌱 Köket.se har en hel del veganska recept

Kokböcker att älska

Dan Gold | Unsplash

Det finns en uppsjö av veganska kokböcker värda att läsa. jag brukar söka på ”vegan” eller ”växtbaserat” i bibliotekskatalogen och låna hem kokböcker. Innehåller boken många intressanta recept köper jag den ibland (här har jag samlat länkar till hemsidor där jag brukar leta efter begagnade böcker), annars skriver jag helt enkelt bara upp de recept jag tycker om i min egna receptbok. Med det sagt vill jag gärna tipsa om tre kokböcker jag tycker är redigt bra. (har du en annat favorit? Tipsa GÄRNA mig om era favorit-kokböcker i kommentarerna🙏).

🌿 Easy vegan av Sue Quinn

🌿 Det veganska köket 1700 växtbaserade recept av Mattias Kristiansson

🌿 Vegan 100 av Gaz Oakley

Prenumerera på recept

🥦 Registrera din e-postadress på veganutmaningen och få 28 gratis veganska recept– ett om dagen i en månad.

🥦 Prenumerera på tidningen VEGO– Sveriges största helt veganska mattidning. Tips är att dela på prenumerationen- själv delar jag med min svägerska.

Sociala media att inspireras av

Om du har facebook rekommenderar jag att gå med i den publika gruppen Va, är DET veganskt? där det tipsas hej-vilt om alla möjliga matvaror som är helt växtbaserade.

Om du har instagram rekommenderar jag vegan_sarcasm! Här får du inga specifika tips- men ett väldigt roligt flöde. Inlägget nedan är f.ö. SÅ MIG haha!

Läs innehållsförteckningarna – här är några lågt hängande frukter

Prateek Katyal | Unsplash

Ingredienser att undvika
Gelatin -En fläskköttbiprodukt
Mjölkpulver
E120 – Karmin, framställs från sköldlöss
E901 – Bivax
E904 – Shellack, framställs från sköldlöss
E920 – Utvinns ur djurhorn
E966 – Framställs av laktos
E1105 – Framställs ur ägg
Tips! Kolla gärna in den här uttömmande listan över E-nummer från Vegohjälpen.

Anna Shvets pu00e5 | Pexels.com

Till inköpslistan
Brukar du skriva handlelista innan du går och handlar eller köper du kanske dina matvaror och hushållsartiklar över nätet så här i pandemitider? Ett pangtips är att kolla vegolistan samtidigt som du skriver matlista eller webbhandlar, så vet du direkt vad som är veganskt.

På plats i butiken
Vegohjälpen har lanserat en gratis app med streckkodskanner som heter just ”Vegohjälpen”, som du kan använda för att skanna varor på plats i butiken. Appen finns finns både till Apple och Android.

Några enkla matvaror att byta ut

MatvaraBytes motGodast enligt mig
SmörVäxtbaserat margarinFlora Mjölkfri normalsaltat bordsmargarin
BaksmörVaxtbaserat bakmargarinCarlshamn margarin mjölkfritt
Creme fraicheFreiche gjort på havre eller sojaPlanti Cooking Fraiche (kyldisken)
MatlagningsgräddeHavregräddePlanti cooking original havre (kyldisken)
MjölkHavredryckOddlygood barista havredryck
Nataliya Vaitkevich | pu00e5 Pexels.com

Tillskott som är bra att äta

B12 är viktigt att äta som vegan. Själv äter jag Omnivegan Multi som är certifierad av The vegan society. Men det finns många andra tillskott att välja mellan- B12 från Helhetshälsa vet jag också är populär. Om du vill lära mer om varför B12 är viktigt, läs den här artikeln: B12 allt du behöver veta.

Omega 3. Visste du att omega 3 kommer från alger? Anledningen till att laxen innehåller omega 3 är alltså att den äter alger. Så det är helt onödigt att äta laxolja- gå direkt till källan istället. Jag äter Vegansk omega-3 från elexir, men även här finns flera märken att välja mellan!

Hoppas du får nytta och glädje av något av tipsen🌼 Med dig mot grön matglädje /Cajsa


Ps. Det här är inte ett sponsrat inlägg. Jag puffar ibland för initiativ och produkter som jag anser är värda att uppmärksamma, dock utan ersättning eller andra band till företagen.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s