Operation: rädda bina

Kelsey Brown | Unsplash

Våra viktigaste pollinerare är hotade! En tredjedel av de vilda bina i Sverige håller på att försvinna och läget är liknande i resten av världen. Bina har en stor roll för ekosystemet och vår matproduktion. Naturskyddsföreningen har startat kampanjen Operation: rädda bina för att uppmärksamma situationen. Läs mer om hur vi kan bidra till att förbättra framtiden för bina och bevara den biologiska mångfalden.

Binas roll i naturen

Vissa växter kan självpollinera sig, men de allra flesta kräver pollinering utifrån vilket de får av pollinerare så som bin, humlor, fjärilar och andra småkryp, varav bina är de mest effektiva. När bina är på jakt efter nektar och pollen flyger de från blomma till blomma. Frön fastnar då på binas kroppar och sprids därmed så att de kan befrukta nya blommor. En win-win för ekosystemet. De förbättrar genom denna handling både kvantiteten och kvaliteten på skörden. Binas roll är så pass viktig att det till och med forskas för att ta fram robotbin!

Hotet mot bina

Bin är känsliga och i dagsläget är omkring 100 av de nära 300 vilda biarterna i Sverige rödlistade. Några av de största faktorerna till detta är bostadsbrist, matbrist, kemiska bekämpningsmedel samt invasiva arter.

Dave Beasley | Unsplash

Även bin lider av bostadsbrist. På grund av att mänsklig aktivitet har tagit upp ytor där bina tidigare trivdes samt ett förändrat klimat får de svårare att hitta någonstans att bosätta sig. Ängar har blivit till åkrar där det ofta används stora arealer åt samma gröda – s.k. monokulturer. Dessa är fattiga på näring och övergödslas och dessutom används mycket kemiska bekämpningsmedel som tar död på det mesta. Invasiva arter har på vissa platser tagit över och gör det svårare för de inhemska arterna att överleva vilket även påverkar bina.

Vad vi kan göra

Det finns dock massa vi kan göra för att hjälpa bina och samtidigt bevara den biologiska mångfalden. Exempel på detta är att sätta ut bihotell, angöra ängar och handla ekologiskt.

Mary Oloumi | Unsplash

Ett bihotell är enkelt att bygga själv – ett roligt projekt för att engagera hela familjen! Samla ihop lite grenar och kottar, bunta ihop och placera i ett soligt läge. Eller ta en träbit och borra några små hål. En inspirerande video på hur du kan göra finns här:

https://www.naturskyddsforeningen.se/aktiviteter/familjetips-bygg-ett-bihotell/

Annars finns det även färdiga bihotell att köpa i butik.

Låt en del av gräsmattan bli till en äng. Det räcker med en kvadratmeter om det finns lite plats. När gräsmattan får växa fritt dyker det snart upp olika örter och det finns även bivänliga blommor som kan så för att öka mångfalden. Välj gärna kryddväxter och frön av lokalt ursprung. Och i tillägg blir det mindre att underhålla i trädgården!

Handla ekologiskt så långt det går – då får du garanterat giftfria produkter som bidrar till en trivsam livsmiljö för bina.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s