Sommarsvepet: Med hållbara aktiviteter kramar vi ur det sista ur sommaren – det här vill du inte missa

Wes Hicks | Unsplash

Vi är inne i slutet av augusti, gräset känns svalt mot nakna barfotafötter och det är skönt att ta på en extra tröja tidiga morgnar- men än är inte sommaren över. Här kommer sju tips på hållbara aktiviteter som förlänger sensommaren.

Förlänga sommaren..?  Ja det är förstås bildligt talat. Det är den härliga känslan som så många förknippar med just sommartiden som vi är ute efter. Vi önskar oss alltså inga temperaturrekord eller generell medeltemperaturhöjning, (needless to say). Läs gärna Martinas inlägg om värmeböljor och hälsorisker så förstår ni varför.

1. ”En kväll för vår planet”- Sveriges första insamlingsgala för planeten 26 augusti

Foto:  Ⓒ WWF Sverige

Anna Brolin och Danny Saucedo är programledare för Sveriges första tv-gala för planeten som direktsänds ikväll, torsdag 26 augusti kl 20:00 på TV4 och TV4Play. Galan arrangeras av WWF och kommer handla om vår tids stora ödesfrågor så som klimatförändringarna, skogsskövling och illegal jakt. Tillsammans gör vi skillnad. WWF utlovar förutom ett informativt program, även mycket underhållning: några av artisterna som medverkar är Ane Brun, Loreen och Tusse och Janice. Så bänka er i soffan ikväll- det kommer vi att göra! OBS. Du är lika viktig oavsett om du har/inte har möjlighet att ge ett ekonomiskt bidrag- det absolut viktigaste är att du bryr dig om vår planet och engagerar dig för förändring på de sätt du kan.

2. Äta mat utomhus

Hari Nandakumar | Unsplash

Så länge vädret tillåter är det underbart att äta utomhus, eller varför inte luta sig mot solväggen och dricka eftermiddagskaffet medan solens strålar fortfarande värmer?

Grilla!
Än ger vi inte upp grillningen- låt den gärna vara vegansk. Grönsaker som till exempel majs, zucchini och aubergine går utmärkt att grilla. Det finns också många veganska biffar och liknande att bara slänga på grillen- ta en titt på utbudet i frysdisken.

Lunch och picknick i det vilda
Ta med mat till parken, skogen eller utebordet på gården. Låna boken Portionen under tian- Äta ute! på biblioteket för tips på billig picknick att ta med ut eller mat att tillaga på stormkök för den som har.

Glass i stora lass
Finns det något mer somrigt än hallonsplit undrar vi? Se upp ni glassälskare där ute, för säsongen är ännu inte slut och här kommer ett skepp lastat med inte mindre än fyra recept på vegansk glass. Förtära glassen i skogen när de sista sommarkantarellerna ska plockas? Stoppa glassen i en termos (you’re welcome).

3. Sommarpraten du måste lyssna på

Från vänster: Gunhild Rosqvist Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio, Alexandre Antonelli Foto: Henrik Brunnsgård, Henrik Ekman Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Gunhild ‘Ninis’ Rosqvist
Programmet handlar om hennes forskning om klimatförändringarnas påverkan på arktiska miljöer. I 16 år var hon föreståndare vid Tarfala forskningsstation, belägen i Kebnekaisemassivet i Kiruna, så hon vet vad hon pratar om. Flera av oss i kollektivet har träffat Ninis- hon är grym!

Alexandre Antonelli
Om den stora artdöden som pågår i tysthet, men i rasande fart. Men också om hur det inte är för sent att vända utvecklingen. Ett måste att lyssna på det här finstämda sommarpratet av professorn i biologisk mångfald.

Henrik Ekman
Biologen och miljöjournalisen har bevakat miljöfrågor i snart 50 år. Mest känd är han kanske som berättarrösten i SVT:s naturfilmer. I sitt sommar pratar han om bevarandet av naturens mångfald.

4. Delad glädje är dubbel glädje

Jannes Glas | Unsplash

Den kollaborativa ekonomin sprider sig – nu har en ny app dykt upp för att hyra utrustning för fritidsaktiviteter – Piffl. Deras boxar finns än så länge bara i Slottsskogen i Göteborg, men tanken är att utvigda konceptet succesivt. Så smidigt för alla att kunna hyra något skoj en stund och sedan lämna tillbaka det, istället för att släpa på och förvara en massa grejer hemma som sällan används.

5. FN:s klimatpanels nya delrapport om klimatförändringarna har kommit

Markus Spiske | Unsplash

Det har knappast undgått någon att FN:s klimatpanel IPCC (International Panel on Climate Change) publicerade sin delrapportClimate Change 2021: The Physical Science Basis” den 9 augusti. Önskar du att någon hade sammanställt en text om vad som egentligen är nytt jämfört med tidigare? Läs Julias förklarande inlägg om vad vi bör veta om nya rapporten.

6. Fortsätt vistas utomhus

Anthony Tran | Unsplash

Under pandemin är det många som hittat ut i naturen. Jättebra tycker vi, eftersom vi vet att det en har en relation till vill en värna. Så fortsätt att vistas utomhus i sensommaren! Några förslag:

  • Besök stadens botaniska trädgård eller stadspark
  • Läs boken Stuglandet- fria övernattningar i skog och fjäll av Kjell Vowles och Moa Karlberg. För första gången kartläggs Sveriges öppna övernattningsstugor där det är gratis att övernatta i en och samma bok. Låna boken på biblioteket och hitta en stuga nära dig.
  • Hitta din nästa naturupplevelse på Svenska turistföreningens hemsida.
  • Besök ett naturreservat nära dig. Ofta finns de listade på kommunens hemsida.

7. Följ naturkameror i realtid

Scott Walsh | Unsplash

En regnig dag och lusten att vara utomhus tryter eller är det svårt att hitta orken i vardagen? Ett utomordentligt sätt att få en liten bit av naturen levererad direkt till soffan är så kallad ”slow-TV”. Många tittade på den stora älgvandringen i våras och för er som gillade det kommer här ett pangtips! Gå in på explore.org och välj mellan massor av live-streams av örnar, björnar, korallrev m.m. att fastna vid, eller ha på i bakgrunden när du hittar på annat. Det är helt gratis.


PS. Det här är inte ett sponsrat inlägg. Vi puffar ibland för initiativ och produkter som vi anser är värda att uppmärksamma, dock utan ersättning eller andra band till företagen.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s