
Bliss balls, raw balls – ja, vad du än kallar dem. Så goda och så enkla, perfekta att slänga ihop på en söndag för att sedan ha som ett litet snacks under veckan. Här kommer fyra recept som inte bara är veganska utan även supergoda, om jag får säga det själv..
Cookie dough-bollar
Du behöver:
- 1 förpackning med kikärtor á 230g, avrunnen vikt (spar på spadet, det går att frysa in och är perfekt att använda i bakning).
- 1 dl mandelmjöl
- 3 msk jordnötssmör (den sorten som innehåller typ 99% jordnötter)
- 1 msk agavesirap
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1/4 tsk salt
- Precis så mycket chokladknappar eller hackad choklad som du vill ha! Själv använde jag mörk choklad men ta det du själv tycker bäst om – kanske blanda lite?
Gör såhär:
- Skölj kikärtorna, lägg sedan alla ingredienser förutom chokladen i en matberedare och mixa till en slät deg.
- Tillsätt önskad mängd choklad (kan det förresten ens bli för mycket?)
- Rulla degen till bollar, jag gjorde 8 stycken av en sats.
- Klart! Förvara i lufttät burk i kyl eller frys.
Morotsbollar med cream cheese-fyllning

Till bollarna behöver du:
- 6 färska dadlar
- 2 dl havregryn (tänk på att använda dig av glutenfria havregryn om du vill göra dessa glutenfria)
- 1 msk kokosflingor
- 1/2 msk kokosolja
- 2 tsk kanel
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1/4 tsk salt
- 1 1/2 dl finrivna morötter, ca två små morötter.
Till fyllningen behöver du:
- ca 45 g vegansk cream cheese
- 1 nypa vaniljpulver
Gör såhär:
- Blanda cream cheese med vaniljpulver. Klicka ut sex små ”bollar” med hjälp av två teskedar på en tallrik (eller något annat som får plats i din frys). Ställ dessa i frysen medan du gör degen till bollarna.
- Kärna ur dadlarna och mixa alla ingredienser till bollarna, förutom de rivna morötterna, i en matberedare till en smulig deg. Vill du ha mer tuggmotstånd så kan du välja att blanda i havregrynen senare ihop med morötterna, smaken är som baken!
- Riv morötterna och blanda ner dem i degen tills de är jämt fördelade.
- Dela upp degen i sex lika stora bollar (jag är ett freak så jag väger min deg för att få exakt lika stora bollar).
- Platta ut bollarna mellan handflatorna, här tillsatte jag några droppar vatten för att degen inte skulle spricka i kanterna då jag tryckte ut den.
- Placera en cream cheese-boll i mitten, nyp ihop kanterna runtom och rulla sedan till en boll.
- Tada! Förvara i lufttät burk i kyl eller frys.
- OBS! Dessa går självklart att göra utan fyllningen om man vill det, dom är supermumsiga ändå!
Dessa bollar är inspirerade av veganbymanda på Instagram!
Hallonbollar

För dessa bollar behöver du:
- 2 dl naturella cashewnötter
- 1 1/2 dl mandelmjöl
- 1 dl kokosflingor
- 2 dl frystorkade hallon (jag köpte mina i en hälsokost-butik)
- 2 msk lönnsirap
- Mer frystorkade hallon att rulla bollarna i (för mig gick det åt knappt 1 dl)
Gör såhär:
- Börja med att lägga cashewnötterna i kokande vatten, ta av kastrullen från plattan och låt stå i 15 minuter.
- Häll av vattnet och mixa nötterna så slätt som möjligt i en matberedare.
- Ha sedan i resten av ingredienserna, förutom de hallon som du sedan ska rulla bollarna i, och mixa samman. Som du ser både i rubriken och i ingrediens-listan så har jag använt mig av hallon, du kan såklart välja några andra frystorkade bär om du inte är så förtjust i hallon!
- Krossa de hallon (eller vad du nu väljer) som du ska rulla bollarna i, forma degen till bollar (jag gjorde 14 stycken så det blir lite fler av dessa om man jämför med recepten ovan) och rulla i de krossade bären.
- Färdigt! Förvara i lufttät burk i kylskåpet.
Choklad”praliner”

Du behöver:
- 160 g naturella cashewnötter
- 12 urkärnade dadlar
- 2 msk kakao
- 2 msk agavesirap
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 nypa flingsalt
- 1-2 msk vatten eller kaffe
- 150 g choklad (för att doppa bollarna i)
- Mer flingsalt att toppa med
Gör såhär:
- Lägg alla ingredienser förutom vatten/kaffe samt chokladen i en matberedare och mixa smuligt.
- Tillsätt sedan lite vätska i taget tills du har en kladdig massa.
- Forma till bollar, jag gjorde typ 14 stycken, ställ dem sedan i frysen i ca. 30 minuter.
- Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i mikron (ta ut ofta och blanda runt för att inte bränna chokladen).
- Doppa sedan bollarna i chokladen och på med flingsalt innan de stelnar.
- MUMS! Förvara i kylskåpet och testa att bara ta EN, I dare you!