Varför är det inte alltid lätt att välja rätt?

Gerat | Pixabay

När jag diskuterar aktiva hållbara val med mina vänner och famil, måste jag många gånger backa för att jag förstår att det inte alltid är möjligt att välja ett hållbart alternativ, för systemet och samhället är inte uppbyggt så. Det är inte gjort för att göra det lätt att ”välja rätt”. Och med att ”välja rätt” så menar jag såklart ur ett hållbarhetsperspektiv, både för planeten, människan och djuren.

När du är och handlar, oavsett om det är kläder, prylar eller mat, så har du alltid ett/flera val. Val gällande vilken produkt du ska köpa, men även produktens framställning, innehåll och ursprung. Utöver det, flera andra faktorer såsom koldioxidutsläpp från transport och tillverkning, mänskliga rättigheter för personerna som arbetar med framställningen av produkten (eller djurets hälsa när vi pratar om mat), samt materialets hållbarhet och framställning. Alla dessa faktorer väger in hur “bra” valet är, samtidigt som allt också har ett pris. Och det priset är oftast högre om varan är närproducerad, ekologisk, om personalen har bra arbetsförhållande och lön eller om det är ett mer hållbart material. Varför är det så, varför ska det vara dyrare och då också kanske svårare att välja ett alternativ som är bättre för planeten, personen och djuren?

Nathan Dumalo | Unsplash

Det är många områden som går att diskutera när det kommer till hållbara val, men idag tänkte jag mest fokusera på maten. Ja, jag gillar mat, men när det kommer till mat så finns det ju oändligt mycket val! Som ni tidigare kanske förstått så är jag en stark förespråkare av ekologiskt, närproducerat och av grönsaker, av oändligt många anledningar. Jag gillar naturliga produkter med så lite tillsatser som möjligt, men jag vet också att jag lägger ganska mycket pengar på mat, för att jag väljer det, men det gör såklart att jag måste välja bort andra saker. Men alla har kanske inte den möjligheten och då tycker jag att det är frustrerande att bra matval, så som ekologiskt, i stort sett alltid är dyrare. 

Om vi nu dessutom skippar grönsaker och fokuserar på djuren så har vi i Sverige en generellt bra djurhållning, i förhållande till många andra länder. I Sverige har det länge jobbats för att djuren ska ha det så bra som möjligt och Sverige var faktiskt först ut med att förbjuda antibiotika i foder. Ja, antibiotika i foder, till alla djur. Antibiotika gavs, och ges fortfarande i många länder, till alla djur, inte bara till dem som faktiskt är sjuka, för att stimulera tillväxt och/eller förebygga sjukdomar. Enligt WWF så ges ungefär 90% av all antibiotika, i de flesta länder, som gruppbehandling till alla djur, i foder eller vatten, medan motsvarande siffra i sverige är drygt 10%.

Volodymyr Hrysh Chenko | Unsplash

Problematiken med antibiotikan är när den används i för stor utsträckning så blir bakterier mer motståndskraftiga och de kan utveckla en resistens, och antibiotikan förlorar då sin effekt. Det gör att vi människor kan utsättas för bakterier som vi faktiskt inte kan behandla, för att antibiotika har getts till friska djur, i förebyggande syfte. Läs gärna mer i WWFs Köttguide och på Kött och antibiotika.

Så, en snabb koll av köttpriser på en onämnd hemsida, visar att Svenska ekologisk fläskfile är nästan fyra gånger så dyr som dansk icke-ekologisk, och svensk icke-ekologisk är nästan tre gånger så dyr som dess danska motsvarighet. Kollar vi på nötkött så är skillnaderna inte lika stora men det varierar mycke mellan olika styckningsdetaljer. Oavsett så är ekologiskt alltid dyrare. Varför ska det kosta mer mer glada djur? 

Wolfgang Hasselman | Unsplash

Jag förstår att när det svenska ekologiska köttet, från glada djur, är så pass mycket dyrare än det importerade, så finns det inte alltid en möjlighet att välja. Vilket också gör det till en klassfråga. Det borde verkligen inte vara lättare att köpa mat som har transporterats långt, där djuren lever under dåliga förhållanden och där uppfödningen inte leder till att öka risken för antibiotikaresistens bland bakterier. Då anser i alla fall jag att det är något som är fundamentalt fel. 

Någonstans så bör det gå att beskatta matvaror, både animalier och grönsaker, på ett annat sätt, på ett sätt där det gynnar producenter som tar hand om sina djur och som värnar om naturen. Har vi inte också sett att vi blir mer sårbara om vi inte kan producera mer mat själva. Kan det då inte bara vara högre skatt på importerade varor, där överskottet går till att subventionera de svenska produkterna och på så sätt göra det lättare att välja svenskt, och kanske till och med ekologiskt! Många tittar ju bara på prislappen och om det lokala och ekologiska vore billigare, så borde ju fler välja det, utan att egentligen göra ett aktivt miljömedvetet val. Det blir ju en win win för både planeten, personen och för djuren. 

Hur som så hoppas jag att det snart sker en förändring, som gör det lättare att välja mer miljövänliga alternativ, att det inte blir ett privilegie att kunna äta närproducerat och ekologiskt. Vissa omställningar behöver kanske komma ovanifrån, för att det ska ske en snabbare förändring, där det inte längre behöver bli ett val eller en prioriteringsfråga för varje enskild individ. Tillsammans kan vi göra så mycket, men ibland hade det varit skönt om det hade varit lätt att välja rätt.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s