Odla svamp hemma

mido art | Unsplash

Såhär på hösten lockas många ut i skogarna för att förhoppningsvis fylla sin svampkorg med olika läckerheter och i annat fall få en skön tur i naturen. Som nybörjare kan det dock kännas lite läskigt och osäkert att plocka utan full koll. Samtidigt är svamp i matbutiken relativt dyrt. Vad är då lösningen för att få tillgång till god, färsk svamp? Hör och häpna – Det går faktiskt utmärkt att odla sin svamp själv – hemma i lägenheten!

Svamptoka

Svampar har länge fascinerat och förbryllat människan. Eftersom de varken är djur eller växter, utan en helt egen kategori för sig, och mycket kring dem fortfarande är relativt okänt, väcker mystiken kring dem någon sorts nyfikenhet hos allt fler. Internet svämmar över av dokumentärer och poddar om svamp, med alla möjliga olika teman: från svamp som byggmaterial, hur svampen kommunicerar med träden för att binda koldioxid, till zombiesvampar. Svampar verkar onekligen vara föremål för diskussion – folk fullkomligt älskar svamp! Förutom att de är goda att äta så har de en mängd andra användningsområden som i alkoholframställning, livsmedelstillverkning och läkemedel. De har även en viktig roll som nedbrytare i ekosystemet.

Men – vad är svamp egentligen?

Svamp hör alltså till ett eget rike. Det finns omkring 150.000 kända arter, men uppskattningsvis finns något mellan 1,5 – 5 miljoner arter totalt – bara en bråkdel har alltså upptäckts hittills. Detta kan bero på att de till största del växer under jorden. Svampens mycel, som består av ett nätverk av tunna trådar i marken, kan breda ut sig på enorma ytor. Och här och var växer dess fruktkropp, det som vi egentligen kallar för svamp, upp för att svampen ska kunna sprida sig. Fruktkroppen består oftast av en fot och hatt, men kan skilja sig mycket från svamp till svamp. Svampar är otroligt variationsrika, i allt från form till färg, storlek, konsistens, struktur – och för all del i smak! I Sverige finns ca 100 vildväxande matsvampar, men många plockar bara de allra vanligaste, så som kantareller och stensoppar. Med tanke på att vissa svampar är giftiga är det viktigt att vara helt säker. Då är odlad svamp ett bra alternativ.

Alina Grubnyak | Unsplash

Svampodling hemma

Enklaste svampen att börja odla hemma är grå ostronskivling, som den kallas i kommersiella sammanhang. I det vilda heter den ostronmussling och växer gärna på multnande trädstammar. Personligen har jag dock endast hittat ett enda ynka exemplar under alla mina svampjakter, och den var liten som ett musöra, så mycket till svampmacka blev det inte. 

Det finns färdiga svampkit att köpa, själv köpte jag mitt på min lokala REKO-ring (Läs gärna Cajsas inlägg om REKO-ringar här). I dessa ingår en klump med mycel och någon sorts växtbaserad näring samt instruktioner. Kortfattat så består första steget av att den vaccumförpackade klumpen med mycel får kontakt med luft så att det sakta kan breda ut sig i växtmediet under några veckor, sedan ska det aktiveras med kyla och därefter fuktas regelbundet under någon vecka och så kan svampen börja växa. Och då går det fort! Det är roligt att se hur mycket det har växt under natten. Dessa klumpar kan ge 3-4 skördar, sedan är de förbrukade.  

Plant Chicago | flickr

Men det går även att köpa ostronskivling i matbutiken och använda foten på dessa för att bygga upp ett eget myckel och sedan blanda med steriliserad halm eller kaffesump. Då skärs foten upp i småbitar som får stå framme i rumstemperatur så att mycel bildas. Det syns som vitt ludd på svampbitarna. Halm kan plockas i skogen och sedan kokas och låtas rinna av innan den blandas med myclet. Sveriges Natur har en bra guide för hur du gör själv här.

Jag har testat båda metoderna och kan rekommendera att prova dig fram. Min upplevelse är att svampkitet som väntat är enklast, men det går även rätt bra att blanda ihop sin egen svampodling. Det är lite bökigare, men kul att experimentera med. Kaffesumpen  har dock en tendens att mögla, så det kan vara en bra idé att låta den torka lite. 

Recept

Det är något speciellt med hemmaodlad svamp. Kanske är det för att den är så färsk den kan bli när den tillagas att den blir så himla god. Ett favoritrecept att laga med ostronskivling är en svamprisotto, som exempelvis denna:

4 portioner

600 g svamp t ex ostronskivling
2 msk olivolja 
1 msk smör eller margarin
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
4 dl avorioris
8 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten eller fond)
1 dl vitt vin
ca 2 dl riven parmesanost eller Västerbottensost
1 msk smör
salt och peppar

Gör så här

Ansa svampen och skär i mindre bitar. Hetta upp oljan i en panna och fräs svampen.

Skala och hacka löken och vitlöken. Smält matfettet i en kastrull och fräs löken under omrörning och rör ner riset. Blanda väl så att alla riskornen får en hinna av matfett.

Koka upp buljongen. Späd med hälften av den heta buljongen och vinet. Koka upp och sjud tills all buljong kokat in. Späd med resten av buljongen och sjud under omrörning då och då tills nästan all vätska kokat in. Blanda i osten och svampen, klicka ner smöret och smaka av med salt och peppar. Låt risotton stå och ”vila” några min innan den serveras med sallad, bröd och grön sparris.

Yalamber Limbu | Unsplash


Lycka till med svampen!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s