
Japp, precis så gott som det låter. Jag är verkligen så svag för allt som har med salt kola att göra, om du dessutom toppar det med lite flingsalt så är det nästan för bra för att vara sant!
Det blir 12 stycken av dessa godingar (ljusa kladdkakemuffins) och för att göra dem behöver du:
- 225 g mjölkfritt margarin
- 3 1/2 dl glutenfri mjölmix (alternativt 3 1/4 dl vetemjöl om du inte vill ha dem glutenfria)
- 3 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 9 msk växtbaserad mjölk. Här märkte jag verkligen så stor skillnad när jag använde Barista havremjölk istället för ”vanlig”, tyckte det blev mycket godare! För vetskap använde jag Valios ”oddly good” men det går säkerligen lika bra med annat märke. Om du ska ha dessa glutenfria så tänk bara på att mjölken också ska vara glutenfri.
- kokosflingor att bröa formarna med.
- Muffinsplåt
Till den salta kolasåsen behöver du:
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl växtbaserad barista havremjölk, även här använde jag mig av samma som jag skrev ovan. Du kan även använda dig av växtbaserad grädde men jag tycker verkligen att smaken blev tio gånger bättre med denna typ av mjölk istället!
- 1/2 tsk salt
- 50 g mjölkfritt margarin
- En kökstermometer

Gör såhär:
- Börja med att sätta ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj sedan muffinsplåten med mjölkfritt margarin och bröa dem med kokos.
- Muffins: Smält smöret och blanda samman detta med resterande ingredienser till en slät smet.
- Fördela nu smeten i muffinsplåtarna så att du har runt 1/4 kvar upp till kanten.
- Grädda i ca. 20 minuter i mitten av ugnen. Kanterna kommer vara fasta men muffinsen kommer vara lite lösa i mitten. Bli inte orolig över att de höjer sig i mitten, det trycker vi bara till sen så vi får en grop att fylla med kolasås.
- När de har gått färdigt i ugnen låter du dem svalna (kvar i formarna) på ett galler. Om du som jag fick en liten upphöjning i mitten av dina muffins så kan du trycka ner det nu innan de stelnar.
- Under tiden som muffinsen svalnar gör du kolasåsen: Lägg strösocker, sirap, havremjölken och salt i en kastrull.
- Koka upp alla ingredienser under omrörning tills såsen kommer upp i en temperatur på ca. 117 grader. Ju högre temperatur desto fastare kommer din kolasås att bli.
- När du uppnått rätt temperatur drar du kastrullen från plattan och tillsätter det växtbaserade margarinet och rör runt till det fördelat sig jämt i kolasåsen.
- Låt såsen svalna och fyll sedan muffinsens gropar med kolasås.
- Ställ dem i kylskåpet för att stelna ett par timmar. Sedan kan du ta ut muffinsen ur plåten genom att använda något käckt du har hemma och dra längst med muffinsens kanter och lirka upp dem.
- Det går fint att frysa dessa, annars förvarar du dem i en lufttät burk i kylskåpet.
Muffinsen är inspirerade av Camilla Hamids recept och kolasåsen är inspirerad av Fridas vegobak.