Gå från pessimistiska tankar till optimistisk handling

Brett Jordan | Unsplash

Vi måste göra nåt! Politikerna måste göra något! Företagen måste göra något! NÅGON måste göra NÅGOT! I media målas en hemsk bild av jordens framtid upp, en bild som ger ångest och domedagskänsla. Och inget verkar göras, trots att viljan finns bland många. Det är bara kört.
Bla bla bla sa Greta Thunberg i sitt senaste tal vid ett klimatmöte i Milano. Det är bara tomma ord. Vi måste gå från ord till handling. Ofta är det viktigaste inte vad du gör eller att du har en perfekt plan, utan att du faktiskt gör något.
Så vad är problemet, vad exakt är det alla andra måste göra och vad av detta kan du faktiskt göra själv egentligen?

Frustrationen vs. påverkan & makt

Det är lätt att känna sig frustrerad – världen håller på att gå under och inget händer. Men istället för att gå runt och vänta med nävarna knutna i fickan kan vi ge en knuff i rätt riktning. Sopsortering och att välja ekologiskt i alla ära men enskilda medborgares och konsumenters medvetna val bör inte avgöra. Alla har inte samma möjlighet att göra dessa val dessutom. Det ska istället komma uppifrån och sippra nedåt. Julia skrev ett mycket intressant inlägg för några veckor sen om Varför företagen vinner om vi nöjer oss med små eftergifter.

Det är dags att utmana status quo – annars sätter vi bara plåster på såren. Vilket lätt kan kännas hopplöst och som ett evighetsjobb. Sopsorteringskärlet måste tömmas var och varannan dag hos mig. Och då tycker jag ändå att jag är hyfsat medveten. Försöker verkligen undvika exempelvis engångsflaskor, köpa frukt och grönt oförpackat, nötter & frön i lösvikt o.s.v men ibland blir det en och annan take-away när energin tryter och jag har fortfarande inte lyckats göra en egen havredryck som inte smakar urk…så då fylls det på med förpackningar! Bättre att gå direkt till källan och försöka förebygga än att behandla när skadan redan är skedd.

Vad är problemet?

Vi bombarderas ständigt av dåliga nyheter. Men är det så illa och kört som det verkar? Jag vill inte framstå som naiv, men att bara se problem överallt och inga lösningar är inte speciellt upplyftande.

Vår värld är fylld av orättvisa, klimathot, överkonsumtion, resursfördelning…det kanske inte märks lika tydligt i vår del av världen, utan de som drabbas värst är de mest utsatta, längre bort i världen. De som inte har någon större möjlighet att göra något åt sin situation. De som upplever klimatförändringarna dagligen och vars levnadsvillkor försämrats på grund av detta, i vissa fall så pass mycket att de kan tvingas flytta. Klimatflyktingar blir allt vanligare.
Enorma sopberg bestående av bland annat en hel del matsvinn och förra årets elektronik som transporteras till andra sidan jordklotet där de “försvinner” och där det samtidigt knappt finns något att äta för dagen. Människor som inte kan göra något – vi däremot har den möjligheten och det bör därmed vara vår skyldighet att i alla fall göra NÅGOT. Drunkna inte i pessimistiska tankar men ha heller inte en övertro på vad positiv optimism kan göra – håll det realistiskt och konkret.

Nu kanske du är för upptagen – livspusslet kommer emellan, men den goda nyheten är att du behöver inte sitta med detta 24/7…Men the time att göra något is now! En bättre väld är möjlig och vi är skyliga att göra vad vi kan för kommande generationer.

Melissa Askew | Unsplash

Du behöver inte stå och skrika vid barrikaderna, men…

Aktivism definieras av Wikipedia som individers och gruppers praktiska och medvetna aktiviteter för att påverka, eller göra motstånd mot, förändring i samhället. Detta är en ganska bred definition och kan ju innebära allt från att kedja fast sig själv vid ett träd till att protestera mot något som du anser vara fel. Att vara en aktiv medborgare helt enkelt. En minikrigare som utifrån sin egen förmåga och lust tar saken i egna händer.

Här är några exempel på vad du kan göra:

  • Maila beslutsfattare
  • Kontakta en journalist och uppmärksamma något som stör dig
  • Stötta företag som du tycker gör något bra! Säg din åsikt och peppa. Skriv offentliga recensioner  
  • Ifrågasätt om du tycker något är fel så att det kan leda till förändring

Att säga ifrån – exempel från verkligheten

Jag beställde några grejer från Sellpy häromdagen. Sellpy är en tjänst som förmedlar begagnade varor mellan privatpersoner. Tycker det är ett företag med en bra affärsidé och en väldigt trevlig sajt, MEN. Nästan allt skickas förpackat i en plastpåse. Var sak för sig. Främst gäller det kläder till och med paraplyet jag beställt kom i en separat plastpåse. Lite irriterat kollade jag upp deras hemsida och där står det något i stil med att det är för kvalitetens skull…hm, det kändes inte helt rimligt, så jag bestämde mig för att kontakta dem. Plastpåsarna fyllde ju redan upp halva sopsorteringskärlet! Sagt och gjort, fick iväg ett kort, trevligt mail och fick ett långt, trevligt och rätt rimligt svar (logistska skäl). Även om jag kanske inte håller med helt, så är de medvetna om problematiken och oavsett vad som händer så har jag i alla fall sagt mitt (för stunden). 

Sen kommer företagen, politikerna och världen kanske inte att magiskt totalförändras över en natt på grund av just din enskilda handling, men är vi tillräckligt många som uttrycker liknande tankar och ställer krav så kanske det sår ett frö och gör det svårare att inte lyssna och ta till sig. Företag och politiker lever på nöjda kunder och väljare och om de har någon som helst självbevarelsedrift så ser de till att vårda den relationen.

Priscilla Gyamfi | Unsplash

Men välj dina strider. Ibland kan det kännas övermäktigt, som att det är för mycket som är fel i denna värld och frustrationen kan vara outhärdlig. Att slå mot varenda boll som kommer mot oss skulle vara alldeles för energikrävande.

Och du, det allra viktigaste aktiva valet du kan göra för både dig själv och planeten är att varva ner och njuta mer av de små nöjena i livet i din närhet. Se bortom konsumtionshetsen och bara vara. Ta hand om dig själv. Förändringar tar tid, så skynda långsamt.

Fundera! Vad tycker du är viktigt? Vad anser du vara ett stor problem och vad tycker du borde göras åt det? Vilken sorts värld skulle du önska dig och hur skulle vi kunna komma närmare det? Försök hålla det så konkret som möjligt. Och gå sedan från ord till handling!

Diego PH | Unsplash

Skriv ner ditt tips här i kommentarerna och ta chansen att vara med i utlottningen av Naturskyddsföreningens bok Ett hållbart liv med 365 råd, direkt från närmsta second hand. Kommentera senast den 28/11. Vinnaren dras den 30/11.

Naturskyddsföreningen


Skicka vidare :) 

En reaktion på ”Gå från pessimistiska tankar till optimistisk handling

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s